Skarp version på väg

Android Oreo 8.1 släpps nu

Google har meddelat att den senaste versionen av Android är klar och rullas ut med början imorgon onsdag, den 6 december.

Publicerad Uppdaterad

Det är i en bloggpost där Google även presenterar den nedbantade verisonen av Android som man nämner att den slutgiltiga versionen av Android 8.1 Oreo nu är klar att släppas. Det här innebär att användare av Googles Nexus- och Pixel-enheter kommer att kunna uppgradera mycket snart. Det innebär också att mobiltillverkarna får tillgång till Android 8.1 och kan anpassa det för eventuell uppgradering av sina befintliga telefoner.

Riktat mot AI

Flera av nyheterna i Android 8.1 är särskilt riktade till Googles egna Pixel-mobiler, men det finns även en hel del annat. Mest framstående är kanske funktionen som låter appar utnyttja den dedikerade AI-processor som vissa telefoner (läs Huawei Mate 10 Pro) är utrustade med. Det här ska göra att AI-funktioner som bildigenkänning och rösttolkning kan utföras mer effektivt men om telefonen inte har ett AI-chip får istället den vanliga processorn jobba.

Fler nyheter

Bland övriga nyheter i Android 8.1 Oreo finns säkrare webbsurfning, batteriindikator för anslutna bluetoothenheter, en begränsning så att appar inte kan skicka fler än en appavisering med ljud per sekund och vi får även förbättringar av autoifyll av formulär och utökad säkerhet för fingeravtryck. Unika funktioner för Googles Nexus och Pixel-mobiler är bland annat stöd för tredjepartsappar att använda specialchippet för maskininlärning och bildbehandling i Pixel 2 och Pixel 2 XL samt diverse buggfixar.

Pixel först ut

Första telefonerna att få uppdateringen bör bli Google Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Nexus 5X och Nexus 6P där enbart de två sista sålts officiellt i Sverige. Äldre Nexus-mobiler är inte aktuella för uppdateringen. Bland andra Androidtillverkare borde Huawei ha ett starkt incitament att skeppa en uppdatering eftersom deras telefon Mate 10 Pro är den som har ett AI-chipp och därför bör dra särskild nytta av uppdateringen.

Källa