Förhandsversion tillgänglig till fler modeller

Android Pie får styrning med svepgester

Google har presenterat den andra förhandsversionen av Android Pie, med bland annat svepgester.

Publicerad Uppdaterad

I går kväll drog Google igång sin utvecklarkonferens Google I/O, och som väntat fick vi en andra förhandsversion av Android Pie, med betydligt fler nyheter i än den första. Och den största nyheten är försås att man gjort nya navigeringsknappar. Vid första ögonkastet kan det verkar som att man velat kopiera Iphone X (som i sin tur på intet sätt var först med svepgester i stället för knappar), men snarare handlar det om Googles fäbless för att gissa vad vi vill göra.

Det nya navigeringsfältet är åtminstone i denna förhandsversion något man måste aktivera själv rätt djupt ner i inställningarna. När man väl gjort det får man en lite bredare virtuell hemknapp som egentligen fungerar precis som den nuvarande hem-knappen. Bakåtknappen finns också kvar, den försvinner bara om det inte finns något att backa till. I stället är det flervalsmenyn där du kan bläddra mellan tidigare körda program som nu bakats ihop med applådan och en dos artificiell intelligens.

Att bläddra bland alla appar i en app-låda är förstås väldigt o-googligt, så när du sveper upp från hemknappen får du i stället en ny skärm kallad Overview, som ersätter den gamla flervalsmenyn. Här får du i stället din senast använda app, ett sökfält för att leta bland appar, och fem utvalda appar där Google helt enkelt gissar vilken app du vill öppna baserat på artificiell intelligens, utifrån ditt användarmönster. Vill du ändå komma åt applådan får du svepa upp en gång till eller göra ett långt svep, på ungefär samma sätt som du sveper ner för att antingen se bara notifieringar eller hela inställningsfältet från överkant.

App Actions och Slices

En annan större nyhet är två i grunden relaterade funktioner med olika namn där Google återigen vill gissa vad du vill göra i förväg. App Actions är små genvägar till funktioner som dyker upp i app-lådan baserat på vad jag brukar göra. Om du till exempel ofta brukar ringa en viss person kan det dyka upp en direktgenväg till att ringa det numret. Enligt Google ska detta vara kontextberoende så att telefonen också kan känna igen att du till exempel brukar starta Spotify när du kopplar in ett par hörlurar. Slices är samma idé fast i Googles sökfält, där du baserat på din sökning kan få upp knappar direkt till funktioner. Bägge dessa funktioner ska kunna fungera med tredjepartsappar, men de måste förstås vara skrivna för att utnyttja dem.

Batteribesparing igen

Jakten på bättre batteritid fortsätter. Google har denna gång tagit hjälp av AI för att förutse vilka appar som behöver vara aktiva i bakgrunden och vilka som kan skyfflas till de långsammare processorerna i telefonens chipset. Enligt Google har man med detta lyckats minska antalet gånger telefonens processorer behöver väckas med 30 procent. Man har också lagt till artificiell intelligens till anpassad ljusstyrka så att funktionen ska lära sig av vad du föredrar för ljusnivåer, och därmed spara batteri åt dig genom att du inte använder full ljusttyrka lika ofta.

Stör ej

Google har lagt till flera sätt som ska låta dig bli mindre störd av din telefon. Du kan nu aktivera ljudlöst läge genom att trycka volym upp och av/påknappen samtidigt. Du kan också slå på en funktion för att aktivera stör ej-läge genom att vända telefonen med skärmen neråt. I stör ej-läget ska inte ens notifieringar visas.

Känner du att du har problem med att du använder din mobil för mycket ska du i inställningarna i Android Pie nu kunna hitta en funktion där du kan se hur mycket du använder mobilen och vilka funktioner du använder mest för att se om det är något du vill dra ner på. Med App Timer ska du kunna tillfälligt stänga av en app. Denna funktion finns dock inte i nuvarande förhandsversion. Det gör däremot varva ner-läget, som på schema växlar till svartvit skärm och gör telefonen lite tråkigare och svårare att använda den så att du ska ha lättare att lägga ifrån dig den på kvällen.

Finns till fler mobiler

För den som är sugen att prova på förhandsversionen är det glädjande att den inte finns bara till Googles egna Nexus-mobiler den här gången. Även Sony Xperia XZ2, Nokia 7 Plus, kommande Oneplus 6 och Xiaomi Mi Mix 2S kan köra betaversionen redan nu.

Källa