Med hot om domstol

Appen Threads från Instagram får 30 dagar på sig att byta namn

Threads, en app från Instagram
Threads, en app från Instagram

Meta har fått 30 dagar på sig att sluta använda varumärket.

Publicerad Uppdaterad

För en tid sedan hotade Elon Musk att dra Meta inför domstol eftersom Metas nylanserade tjänst Threads uppgavs vara för lik Musks X/Twitter. Nu hotas Meta än en gång att hamna inför en domstol, men den här gången för namnet på tjänsten - Threads. Det är det brittiska företaget Threads Software Limited som ger Meta 30 dagar att sluta använda varumärken för att inte företaget ska gå till domstol för varumärkesintrång. Det är inte heller enbart namnet Threads som är lika då Threads Software Limited utvecklar en digital samlingsplats för olika slags kommunikation för företag och andra organisationer som heter just Threads.

Enligt Threads Software Limited ska Meta vid fyra tillfället försökt köpa domännamnet threads.app från företaget, men nekats alla fyra gångerna. Samtidigt som Facebook tillkännagav plattformen Threads ska även Threads Software Limited närvaro på Facebook ha raderats.

I ett uttalande säger Dr John Yardley, VD för Threads Software Ltd, att "… ta sig an ett företag som omsätter 150 miljarder USD är inte ett lätt beslut för oss att fatta. Vi har investerat 10 år i vår plattform och etablerat ett erkänt varumärke i namnet Threads. Vår verksamhet står nu inför ett allvarligt hot från ett av världens största teknikföretag. Vi är medvetna om att detta är en klassisk 'David och Goliat'-strid med Meta. Och även om de kanske tror att de kan använda vilket namn de vill, så ger det dem inte rätten att använda varumärket Threads.”

Threads Software Limited har idag över 1000 kunder i form av organisationer världen över.