Google passar på

Apple i ytterligare blåsväder kring Gatekeeper

Nu handlar det inte bara om Safari, även Apples meddelande Imessage ska utredas.

Apples kamp mot EU fortsätter angående de nya lagarna för Digital Markets Act (DMA) och det som kallas för Gatekeepers – där stora program och tjänster ska tvingas öppna upp för andra aktörer. Nyligen misslyckades Apple med att exkludera sin webbläsare Safari genom att hävda att Safari är tre webbläsare och inte en. Nu är det dags igen, och den här gången är det Apples meddelandetjänst Imessage som är på tapeten.

Redan tidiga har det pågått en form av kamp mellan Apple och primärt Google angående att öppna upp Imessage för att tjänsten ska kunna stödja RCS-funktionalitet med bland annat kryptering och inte minst bättre kommunikation mellan Imessage och Messenger.

Nu har Google tillsammans med några an Europas största operatörer kontaktat myndigheter i Europa och hävdar att Imessage bör betraktas som en av de tjänster som ska följa de nya reglerna om interoperabilitet enligt DMA. Apple har tidigare hävdat att tjänsten är får liten för att kunna klassificeras som en Gatekeeper. Den gränsen är satt till 45 miljoner aktiva användare per månad inom EU.

Nu ska EU utreda hur det förhåller sig och ska senast i februari 2024 fata beslut om Apple ska tvingas öppna upp tjänsten eller ej. Sedan tidigare har Metas tjänster WhatsApp och Messenger redan klassats som Gatekeepers.