Apple tycks storsatsa på sin AI-assistent

Apple massrekryterar folk för Siri-utveckling

Apple söker just nu inte mindre än 161 personer som ska jobba med uppgifter relaterade till AI-assistenten Siri, förhoppningsvis en mindre subtil indikation på att man insett hur mycket man hamnat på efterkälken på området.

Publicerad Uppdaterad

Det är data från analysfirman Thinknum som ger vid handen att det just nu finns 161 tjänster hos Apple utannonserade som innehåller termen ”Siri”, vilket innebär en rekordökning på hela 24 procent på bara en månad. Antalet Siri-relaterade tjänster har ökat stadigt hos Apple sedan 2016 och nu pekar kurvan alltså spikrakt uppåt. Det hela tycks ha en tydlig korrelation till den tilltagande kritiken mot Siri på sistone, som allt som oftast går ut på att Apple ligger långt efter konkurrenter som Google och Amazon på området. Av de 161 jobbannonserna gäller 125 tjänster vid Apples huvudkontor i Kalifornien. Resterande tjänster är spridda över världen, med betoning på San Francisco och London. 154 av tjänsterna är kategoriserade under ”mjukvaruutveckling”. 

Federighi har ansvaret

Nyligen kom uppgifter från tidigare anställda på Apple, som påstod att arbetet med Siri kantats av bråk, problem och dåligt ledarskap redan från början, något som ska ha bidragit till att Apple var först på banan men sedan obönhörligen tappade försprånget och därefter i mångt och mycket stått och stampat med sin AI-assistent. På sistone har dock Apple gjort en rad strategiska uppköp av verksamheter inom både AI och röstigenkänning, samtidigt som man satt mjukvaruchefen Craig Federighi vid rodret för utvecklingen av Siri. Förhoppningsvis kan vi se början på en väsentligt förbättrad AI-assistent från Apple, något som inte minst lär vara nödvändigt om AI-högtalaren Homepod ska ha en susning mot Amazon Echo och Google Home. 

Källa