Öppnare Ios inom EU

Apple meddelar stora förändringar för Ios inom EU

Alternativa appbutiker och fler betalmetoder är två av förändringarna som väntar i Ios 17.4.

I och med uppdateringen till Ios 17.4 genomför Apple förändringar som kommer att bli de största på flera år för Iphone-användare, men förändringen omfattar enbart användare inom EU. Förändringarna kommer sig av att Apple senaste den 7 mars måste rätta sig efter EU:s regelverk för Digital Markets Act. 

Andra appbutiker 

En av de stora förändringarna blir att Apple för första gången öppnar upp Iphone för vad de kallar "alternativa app-marknadsplatser". Apple säger att detta kommer att göra det möjligt för utvecklare att erbjuda sina appar för nedladdning från alternativa appmarknadsplatser och på så sätt hjälpa till att skydda deras immateriella rättigheter. I praktiken innebär det att Apple för första gången gör det möjligt ladda ner en ny appbutik från en tredje parts webbplats. För att den appbutiken ska kunna användas måste den ha gått igenom Apples godkännandeprocess. 

Man släpper även nya API:er och verktyg som gör det möjligt för utvecklare att erbjuda sina ppar för nedladdning från alternativa marknadsplatser. 

 Fler betalmetoder 

En annan stor förändring blir att Apple för första gången öppnar upp NFC-kretsen, vilket innebär att bank- och plånboksappar för första gången kan konkurrera med Apple Pay. Därmed kan användare välja ett alternativt betalningssystem som standardapp när de håller iPhone nära en betalterminal, och när man dubbeltrycker på sidoknappsgenvägen. 

Standardwebbläsare 

I och med Ios 17.4 blir det även möjligt att välja en annan standardwebbläsare än Safari. Första gången användaren startar Safari efter uppdateringen kommer en dialogruta med en uppmaning att välja standardwebbläsare från ett antal alternativ. 

Uppdateringen kommer även att göra det möjligt för utvecklare att skapa webbläsare som använder andra webbläsarmotorer än Apples egna WebKit. Tack vare detta slipper exempelvis utvecklare som på andra plattformar använder exempelvis använder Chromium, som Google Chrome och Microsoft Edge, att utveckla två olika versioner av samma webbläsare. 

Strömmande spel 

Apple uppdaterar även sina regler för App Store så att det nu blir möjligt att erbjuda appar för strömmande spel. Utvecklare får nu möjligheten att publicera en enda app som kan innehålla en katalog med spel, där spelet körs från en server och strömmas till spelarens Iphone. Detta gör det möjligt för tjänster som Xbox Cloud Gaming att äntligen släppa en inbyggd app. Tidigare krävde Apple att utvecklare skulle skicka in en separat app för varje enskilt spel 

När kommer Ios 17.4 

Det finns inte något datum för när uppdateringen till Ios 17.4 kommer att släppas, men med tanke på att EU:s riktlinjer träder i kraft 7 mars kommer uppdateringen att ha rullats ut till samtliga användare före det datumet.