Relationen till Intel uppges vara ansträngd

Apple påstås satsa på egna modemchipp

Apples framtida Iphone-modeller kan mycket väl komma att vara rustade med Apples egna mobilchipp. Färska uppgifter gör gällande att Apple ska ha tappat förtroendet för Intel och därför valt att satsa hårdare på sin egen chipputveckling.

Publicerad Uppdaterad

Analytikern Timothy Arcuri vid UBS har uppgivit att en Iphone-modell med stöd för 5G knappast lär bli aktuell förrän 2021. Detta mot bakgrund av att Apple i dagsläget inte har någon leverantör att vända sig till som kan tänkas ha ett modemchipp med 5G-stöd redo till 2020. Den infekterade striden med Qualcomm lär sannolikt inte ha blåst över än på ett tag och Apples nuvarande modemleverantör Intel har i nuläget inget chipp med 5G-stöd redo. Enligt Intels roadmap så ska ett modemchipp med 5G-stöd inte vara planerat förrän i slutet av nästa år. Och nu kommer källor till publikationen The Fast Company med uppgifter om att Intel har missat Apples 5G-deadline och att relationen därför är mycket ansträngd.

En tuff kund

Apple är kända för att vara tuffa i sina krav på leverantörer, inte minst när det gäller deadlines. Om Intel skulle ha en chans att få med sina modemchipp i 2020 års Iphone-modeller så skulle man enligt uppgifterna behöva få fram testchipp redan till den kommande sommaren, något som Apple inte tror kommer att ske. Enligt källan så ska Apple ha ”tappat förtroendet för Intel” och istället valt att satsa allt mer på sin egen chipputveckling. Apple ska nu ha mellan 1 000 och 2 000 personer på sitt interna chipputvecklingsteam och man ska även ha lockat över personal från både Qualcomm och Intel. Mycket pekar med andra ord på att Apple kan tänkas producera sina egna 5G-modem. 

Källa