Apple mot EU & Lightning mot USB-C

Apple säger nej till EU – argumenterar för att inte byta till USB-C

Apple vänder sig emot förslaget som skulle tvinga dem att stryka sin egen laddkontakt och gå över till USB-C.

Publicerad Uppdaterad

Europakommissionen har planer för att införa regler som styr vilka laddkontakter som mobiltelefoner får ha om de ska säljas i Europa. Detta för att minska på elektronikskrot och gör det mer ekonomiskt för konsumenter. I ett dokument som publicerats menar de att europeiska konsumenter skulle spara runt 250 miljoner euro varje år på detta. 

Kommissionen har valt USB-C som den kontakt de tycker att man ska ha som standard. Till ingens förvåning vänder sig Apple emot detta. De menar att en framtvingad standard skulle innebära att man kväser innovation och utveckling. Det i sin tur, menar de, skulle skada konsumenterna. 

Kommissionens vice ordförande Margerethe Vestager försvarar standarden. Hon menar att de gav branschen gott om tid att komma fram till egna lösningar men nu är det dags för tydligare riktlinjer. 

Hur historien kommer att sluta återstår väl att se, men skulle förslaget bli verklighet kommer Apple att bli tvungna att erbjuda Iphones med USB-C i Europa. På Ipad har Apple redan idag gått över till USB-C på flera modeller, men i Iphone håller man fast vid Lightning-kontakten. På Android-sidan däremot är USB-C helt dominerande, vilket gör att EU:s lagförslag inte påverkar andra tillverkare än Apple.

Källa