Efter uppgifter om trög Iphone-försäljning i landet

Apple ska träffa indiska politiker för att diskutera lokal produktion

För en kort tid sedan kom uppgifter om att det går trögt för Apple med Iphone-försäljningen i Indien. Nu ska flera Apple-chefer träffa indiska politiker för att diskutera lösningar som kanske kan fart på den.

Publicerad Uppdaterad

Uppgifterna om trög Iphone-försäljning i Indien är förstås svåra att bekräfta till 100 procent, inte minst då Apple själva inte längre tillhandahåller försäljningssiffror för sina telefoner. Men det finns god anledning att tro på de indikationer om saken som kommit. Det är primärt billigare telefoner som säljer bra på den indiska marknaden, något som naturligtvis inte passar särskilt bra med Apples prisstrategier, i synnerhet inte på senare år. Dessutom har Apple ingen närvaro i form av egna butiker. Detta då den indiska regeringen kräver att tillverkare som öppnar butiker där man enbart säljer sina egna produkter också måste tillverka minst 30 procent av produkterna i landet. 

”Kan diskuteras”

Apple har förvisso sedan ett år tillbaka en del tillverkning i landet. Bland annat tillverkas Iphone SE och Iphone 6S i Indien. Men verksamheten räcker inte på långa vägar för att man ska nå upp till de 30 procent som gäller. Men eventuellt kan Apple ha planer på mer lokal verksamhet i Indien. Man ska hur som helst träffa indiska politiker i Davos i januari, för att diskutera saken. Apple ska bland annat ha ett möte med industriministern Suresh Prabhu, som tidigare sagt han gärna hade sett ett Apple-kontor i Indien, men också öppnat för att 30-procentsregeln ”kan diskuteras”. Huruvida diskussionerna leder till en ökad lokal produktion återstår att se. 

Källa