https://www.mobil.se/nyheter/apple-storlanserade-tjanster
566783
Nyheter
Tidningstjänst, Streamingtjänst och kreditkort

Apple storlanserade tjänster

I Apples bredsida av innehållstjänster är det framför allt streamingtjänsten för egna TV-serier som är aktuell för Sverige.

Apple inser nog att tiden då de kunde håva in kosing på att sälja Iphones går mot sin ände, men man räknar med att det kommer att fortsätta att finnas en miljard Iphones runtom i världen, och nu lanserar man nya tjänster för att kunna tjäna pengar på plattformen på andra sätt.

Till TV-tjänsten Apple TV+ har man knutit en rad högprofilerade personligheter inom rörlig bild, såsom JJ Abrams, Oprah Winfrey och Reese Witherspoon som ska medverka i ett stort antal egenproducerade TV-serier och dokumentärer. Även Steven Spielberg var med på scen men det var inte lika klart om han verkligen skulle producera innehåll åt Apples streamingtjänst.

Apple TV+ kommer att lanseras först i höst, och man gav en förhandstitt på ett par olika program man planerar att visa. Det som framgick var att tjänsten bara kommer att innehålla egenproducerat innehåll, att du kommer att kunna streama eller titta offline och att nytt innehåll kommer att tillkomma varje månad.

Redan innan dess, i maj, kommer en uppdaterad version av Apple TV-appen, som blir själva distributionsplattformen för TV-tjänsten. Förutom att du ska kunna prenumerera direkt i appen på en del andra streamingtjänster ska den med hjälp av maskininlärning rekommendera annat innehåll baserat på vad du tittat på. Appen kommer även att komma till Mac-datorer, och kanske viktigare till smarta TV-apparater från Samsung, LG, Sony med flera, något som naturligtvis är ett måste om Apple ska nå ut med sin streamingtjänst utanför Iphone och Ipad.

Utöver dessa lanserade Apple ett par tjänster som åtminstone i dagsläget inte är aktuella för Sverige. Apple News+ är en tjänst för att läsa magasin digitalt som vid ett första ögonkast ser ut att påminna om tjänster som Readly och Ztory, där du kan läsa magasin som PDF:er. Tjänsten ska även ge tillgång till en del tyngre dagstidningar med betalväggar, men det ska då inte röra sig om fullständigt innehåll utan bara ett urval av artiklar. Apple News+ är än så länge bara en tjänst för USA och Kanada.

Apple lanserar också ett eget kreditkort på den amerikanska marknaden. Kortet existerar huvudsakligen i virtuell form i din mobil, och du ska kunna ansöka om det direkt i telefonen. Vill du ha ett fysiskt kort kan du beställa det och få ett spektakulärt kort gjort i titan. Detta kort saknar kortnummer och annat, som bara finns i mobilen.

Ämnen