4G

Bättre täckning längs spåren

Tele2 och Telenor förbättrar 4G-täckningen längs landets järnvägar.

Publicerad Uppdaterad

Det är Net4mobility, Tele2 och Telenors gemensamma bolag, som idag aktivera det så kallade 900 MHz-bandet på 160 basstationer längs landets järnvägsnät. Telenor säger i ett pressmeddelande att det även innebär en aktivering av 256 stycken sändare över hela landet. Tidigare har det inte kunnat ske på grund av risk för störningar på tågoperatörernas eget mobilsystem GSM-R. 

Enligt Telenor få nu 1,7 miljoner svenskar som är bosatta i den tidigare skyddade zonen, innebärande att de bor 400 meter från en järnväg, tillgång till mer kapacitet i de låga frekvensbanden. Företagen har även installerat sändarfilter som ska dämpa de mobilsignaler som inte tågens egna skyddsfilter kan ta hand om.  

– De låga frekvenserna i 4G är väldigt viktiga för oss för att skapa en stabil 4G-upplevelse för våra kunder. Järnvägarna går genom stadskärnorna över hela Sverige, där det bor väldigt mycket människor. Från och med idag fördubblar vi kapaciteten i de låga banden. Det är som att öppna ytterligare en fil på motorvägen, säger Patrik Nilsson nätexpert på Telenor.

Tele2 och Telenor har i sina respektive pressmeddelande publicerat statistik över antal berörda personer i landets fem största kommuner. I Stockholm handlar det om 250000. I Göteborg och Malmö så är det 60000 respektive 40000. I Uppsala berör det 25000 människor och i Lindköping handlar det om 15000 personer. 

– Det känns kul att vi äntligen kan få ut full effekt av det 4G-nät vi byggt. Vi vet att många i sommar kommer att åka tåg i Sverige och vi vet att många då vill kunna surfa och streama på sina smartphones. Därför är det bra att vi nu kan förbättra täckning, hastighet och kapacitet i nätet lagom till att många går på semester, säger Tele2:s täckningsexpert Björn Lindberg.

Källa