Efter skärmproblemen: Nytt datum aviseras om några veckor

Bekräftat: Samsung skjuter upp Galaxy Fold-lanseringen

Galaxy Fold kommer inte som tidigare planerat att släppas den 26 april. Detta då telefonen behöver förbättras, uppger Samsung.

Publicerad Uppdaterad

Förra veckan började bra för Samsungs böjbara smartphone Galaxy Fold. De första rapporterna från techjournalister som fått tillgång till ett testexemplar av telefonen vittnade om att många var fascinerade och positivt överraskade, och att man nu såg den mobila framtiden an med tillförsikt. Men bara ett dygn senare förbyttes glädjeropen mot besvikelse, då skärmarna på flera av telefonerna visade sig gå sönder. Detta i vissa fall förvisso av den mindre allvarliga orsaken att några plockat bort skyddsfilm som inte skulle avlägsnas från skärmarna, men i andra fall också av till synes oklara anledningar. Samsung plockade genast hem testenheterna och inledde en närmare granskning. Och nu kommer beskedet att lanseringen den 26 april skjuts upp. 

”Ytterligare förbättringar”

Enligt Samsung behöver telefonen ”ytterligare förbättringar” innan man är redo att börja leverera den till kunderna. Att anta att det handlar om brister rörande skärmarna är förstås allt annat än ett långskott. Något nytt datum har Samsung inte uppgivit, men däremot säger den koreanska elektronikjätten att ett besked om ett nytt lanseringsdatum ska aviseras under ”de kommande veckorna”. Kunder som förhandsbokat ett exemplar av telefonen kommer inte att behöva betala någonting i nuläget, bedyrar Samsung. Det är förstås oklart hur allvarliga problemen med telefonerna är, men att Samsung väljer att skjuta upp lanseringen är förstås vettigt. Ett ”foldgate” är det sista man behöver i det här läget, då det står kinesiska konkurrenter på rad för att ta över positionen som världsledande på smartphonesidan.

Uttalande ringar in problemen

I ett skrivet uttalande konstaterar Samsung att Galaxy Fold behöver förbättringar i konstruktionen innan den är klar för försäljning. Den inledande undersökning som Samsung gjort av de enheter som gått sönder pekar på att problemen kan ha att göra med övre och undre delen av själva vikmekanismen. Samsung påstår även att det i ett av fallen påträffades ämnen i telefonen som trängt in och påverkat skärmens egenskaper.

Problem som troligen går att lösa

Samsung ger inget tydligt besked om när Galaxy Fold kan släppas till försäljning men Wayne Lam, som är analytiker hos IHS Markit, säger till Reuters att han räknar med att Samsung kan lösa problemen inom en månad. Han rknar med att problemen har med massproduktion att göra och att de kan lösas relativt snabbt. Enlit uppgifter till Reuters skickades 50 exemplar av Galaxy Fold ut till amerikanska journalister och fyra av dessa enheter har uppvisat fel.

Källa