https://www.mobil.se/nyheter/boxen-som-kan-l-sa-upp-iphone-enheter-g-r-succ
565135
Nyheter
Poppis hos polisen

Boxen som kan låsa upp Iphone-enheter gör succé

Myndigheters möjligheter att låsa upp smartphone-enheter är en het potatis. Vissa tycker att det är helt rimligt medan andra är helt och hållet emot saken. Att säkerhetstjänster gillar möjligheten är hur som helst ingen skräll, och därför gör nu upplåsningsboxen Graykey succé, bland annat hos den amerikanska polisen.

Det var efter San Bernardino-skjutningarna i december 2015 som debatten om bakdörrar och möjligheten för säkerhetstjänster och polis att öppna låsta smartphone-enheter tog rejäl fart. Detta då Apple vägrade assistera FBI i arbetet med att låsa upp San Bernardino-skyttens Iphone. Till sist vände sig FBI till det israeliska säkerhetsföretaget Celebrite, som kunde hjälpa till med saken. Men att komma åt information på kriminellas Iphone-enheter smidigt har allt sedan dess varit ett tydligt önskemål från både polis och myndigheter. Och nu finns ett sådant sätt, då den amerikanska startupen Grayshift nu lanserat sin enhet Graykey, en liten box som nu renderat ett enormt intresse. 

Låser upp automatiskt

Det handlar om en liten fyrkantig box i storlek som en Apple TV-enhet, rustad med två lightning-anslutningar. Den som vill öppna en Iphone behöver bara ansluta telefonen och vackert vänta. Beroende på hur avancerad kod som använts för att låsa telefonen så kan det ta allt mellan två timmar och tre dygn att låsa upp enheten, och när jobbet är utfört så syns koden på en display. Flera polisdistrikt i USA har redan skaffat en Graykey-box och många fler är intresserade. Säkerhetstjänsten Secret Service ska stå i begrepp att skaffa flera enheter och en rad andra amerikanska myndigheter och organisationer har uttryckt intresse för boxen. En av de anställda hos Grayshift är den tidigare Apple-ingenjören Braden Thomas, som bland annat finns med som upphovsmakare bakom fem patent som Apple tilldelats. Den billigaste versionen av boxen kostar motsvarande 125 000 kronor.