https://www.mobil.se/nyheter/canonical-lovar-ubuntu-lurar-under-2014
555699
Nyheter
Samarbetar med Meizu och Bq

Canonical lovar Ubuntu-lurar under 2014

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/636205.png?itok=sLxwDB8I', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/636205.png?itok=XSwUUhIw', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/636205.png', w: 900, h: 500, title: ' ' },]
Med färdiga avtal med både tillverkare och operatörer lovar nu Canonical att släppa Ubuntu-telefoner globalt under året.

Det ska lanseras telefoner med linuxbaserade Ubuntu OS under 2014, säger Canonical, som nu tecknat avtal med två mobiltillverkare, spanska Bq och kinesiska Meizu. Det löftet gav Canonical även förra året då företaget, via ett mycket ambitiöst men misslyckat crowdfundingprojekt, försökte finansiera framtagningen av en egen lur, Ubuntu Edge

Utöver avtal om tillverkning har även Canonical stöd från ett antal stora operatörer runt om i världen, bland dessa Tre-gruppen, Portugal Telecom, Telecom Italia och Smart.

Canonical är däremot sparsamma med detaljer om de telefoner som ska släppas: de ska få den senaste hårdvaran med specifikationer i medel- till premumklassegmentet, och säljas via Bq, Meizu och Ubuntu.com. 

– Mobilindustrin har länge letat efter ett fungerande alternativ till de som idag regerar. Ubuntu ger tillbaka kontrollen till partners och ger konsumenterna en spännande plattform, med en upplevelse som skiljer sig från det numera gammeldags apprutnätet i Android och Ios, och istället erbjuder en innehållsrik upplevelse till alla, säger Mark Shuttleworth, grundare av Canonical och Ubuntu. 

De ska tillverka Ubuntu-telefoner
Meizu, en kinesisk tillverkare av smarta telefoner, har cirka 1 000 anställda och 600 butiker i Kina, Hong Kong, Israel och Ryssland. Canonical-samarbetet ingår i Meizus plan att expandera till USA, skriver Canonical.

Spanska Bq tillverkar för sin del multimedia-enheter för den europeiska marknaden och är, enligt Canonicals information, näst störst på försäljning av olåsta smarta telefoner i Spanien.