Google förklarar

Därför får Huawei inte använda Googleappar

Att Huawei inte får ta del av Googles appar är känt sedan länge. Men nu förklarar Google saken från sin sida.

Publicerad Uppdaterad

Huawei och USA är inte de såtaste av vänner och har inte heller varit det på ett tag. Allt sedan USA placerade Huawei på den så kallade "entity list" begränsades amerikanska företags möjligheter att samarbete med den kinesiska mobiljätten kraftigt. Placeringen på listan, som används för att lista organisationer som kan antas utgöra en risk för amerikanska intressen, gör att Google bara kan hjälpa Huawei med modeller som gavs ut före Huawei placerades på listan. Det vill säga den 16/5 2019. 

Google har arbetat med Huawei för att kunna ge användare till dessa telefoner så pass säkra enheter som möjligt genom att skapa nya säkerhetsuppdateringar. Även om det går att ladda in vissa av Googles appar utan Google Play är det inget Google rekommenderar av säkerhetsskäl. Att appar finns i Google Play innebär att de kontrolleras av Google Play Protect. Och för att en telefon ska få tillgång till Google Play måste den först godkännas av Google Play Protect, vilket innebär att den testas för att se till så att användarens data skyddas. Play Protect ser också till att de appar som används är säkra. Utan Play Protect riskerar du, enligt Google, att använda appar som har skadlig kod. 

Trots att Huawei inte kan använda sig av Googles tjänster lyckades de ändå sälja 240 miljoner enheter under 2019, till stor del tack vare sina inhemska kunder. I Kina är många av Googles appar ändå förbjudna så bristen på dem är inte ett lika stort problem där som i övriga världen. 

Källa