Släpps inom kort

Det här är Ipad Air 2 och Ipad Mini 3

Som väntat blev det nya Ipads idag, här är alla detaljer du behöver veta.

Publicerad Uppdaterad

Det var Ipad Air 2 som fick störst fokus idag, medan Ipad Mini 3 mest nämndes i slutet av presentationen. Troligen eftersom Minimodellen behåller samma mått medan den större varianten får ett tunnare utseende.

Ipad Air 2
Den största nyheten här är formatet. Bredd och höjd är lika samma som sist, men tjockleken har gått ner till 6,1 millimeter (fortfarande tjockare än Kazam Tornado på 5,1 millimeter, men det är å andra sidan en telefon). En åtgärd som möjliggjort detta är en ny skärm som eliminerat de luftlager som finns mellan glas, peksensor och skärm. Själva glasytan har även gjorts antireflektiv för att fungera bättre med lampor kring dig eller ute i solljus. Apple hävdar att de är först ut med det i en surfplatta, samtidigt som de menar att Ipad Air 2 är den tunnaste surfplattan i världen. Upplösningen på 2048x1536 pixel och storleken på 9,7 tum kvarstår sedan tidigare modeller.

På insidan utlovas tio timmars batteritid fortfarande vilket kombineras med det uppdaterade A8x-chippet. Det chippet innebär ytterligare ett prestandalyft från Iphone 6 och Apple utlovar 2,5 gånger bättre grafikprestanda och uppåt 40 % bättre processorprestanda än fjolårets modell. Däremot nämndes det inte en bokstav om arbetsminnet, så vi förutsätter att det kvarstår på en gigabyte som förra året.

Kamerorna har uppdaterats även de och håller nu samma upplösning som Iphone, det vill säga åtta megapixel. Både främre och bakre kamera har uppdaterats till ungefär samma specifikationer som Iphone 6 och för en gångs skull får även kameramjukvaran hänga med. Här introduceras Timelapse, slow motion i 240 bilder per sekund och panoramabilder på uppåt 46 megapixel, precis som de gjorde i Iphone 6.

På framsidan sitter en av de mer väntade historierna i och med fingeravtrycksläsaren Touch ID. Den ska fungera på samma sätt här som till Iphone och med samma appar som har stöd för tekniken idag. Apple gick även in på Apple Pay med Ipad Air 2. Här pratades det dock bara om att systemet byggts in för onlineshopping, så vi gissar att enheten saknar NFC.

Likt Iphone 6 har även det trådlösa uppgraderats, med bland annat stöd för Wifi 802.11AC med Mimo och stöd för 20 olika LTE-band.

Ipad Mini 3
Touch ID kommer även till Ipad Mini med allt vad det innebär. I och med det introduceras även onlinedelen av Apple Pay, precis som till den större modellen. Vad som känns rätt snopet är att enheten får ha kvar det årsgamla A7-chippet som fjolårets modell hade, vilket gör att vi inte väntar oss några underverk på prestandafronten här. 

Ipad mini 3 får däremot ta del av de uppgraderade möjligheterna för Wifi och LTE på samma sätt som Ipad Air 2. Kameran håller sig däremot kvar på samma nivå som förra året, även om en del av de nya mjukvarufunktionerna introduceras här också.

Båda enheterna levereras med uppdaterade Ios 8.1, som för övrigt släpps på måndag men i dagsläget finns inga svenska uppgifter på när Ipad Air 2 och Ipad Mini 3 kommer till Sverige. Till USA kommer de däremot under nästa vecka, så Sverige är rimligen inte så långt borta.

Priserna finns än så länge enbart i dollar också, men åtminstone de rymligare modellerna av Ipad Air 2 har gjorts aningen billigare. I amerikanska dollar ser prislapparna ut som följer.

Ipad Air 2 Wifi
16 GB: 499 dollar
64 GB: 599 dollar
128 GB: 699 dollar

Ipad Air 2 4G
16 GB: 629 dollar
64 GB: 729 dollar
128 GB: 829 dollar

Ipad Mini 3 Wifi
16 GB: 399 dollar
64 GB: 499 dollar
128 GB: 599 dollar

Ipad Mini 3 4G
16 GB: 529 dollar
64 GB: 629 dollar
128 GB: 729 dollar

Apple kommer även fortsätta sälja gamla Ipad Air och Ipad Mini till ett lägre pris.