Klockversion av Android

Det här är nya Android Wear

Alldeles nyss släppte Google sitt projekt Wear, en version av Android anpassad för smarta klockor.

Publicerad Uppdaterad

Vi har tidigare rapporterat om att Google har ett utvecklingskit på gång för kroppsburna enheter som klockor och alldeles nyss presenterade de Android Wear.

Wear är en sidoversion av Android tänkt just för smarta klockor och systemet har anpassats för såväl fyrkantiga som runda displayer (ni vet, så som klockor brukar se ut). Systemet kommer att bygga mycket på Google Now och den information som det systemet ger användaren. Navigering sker genom enklare svepgester och hela systemet kommer att vara uppdelat i två delar. Dels är det den mest aktuella informationen som syns klart och tydligt i mitten av skärmen, medan det kan visas annan information av sekundär natur i bakgrunden.

Utvecklare kommer exempelvis att kunna bygga in de vanliga formerna av notiser i systemet, men även fitnessrelaterade appar kommer att kunna visa upp relevant information medan de körs.

Med sig på tåget har Google en hel del tillverkare redan från start, som Asus, HTC, LG och Samsung (trots att deras senaste klockor kör Tizen). På hårdvarusidan står Broadcomm som partner.

De första klockorna med Android Wear kommer att släppas på marknaden senare i år, men än så länge finns inga exakta datum eller prisuppgifter. Ta en titt på de två introduktionsfilmerna nedan och säg vad ni tycker i kommentarsfältet.

Läs även
Det här är Moto 360
LG Utannonserar G Watch
Fossil hakar på Android Wear