https://www.mobil.se/nyheter/detaljer-l-ckta-om-microsofts-chromebook-konkurrent
563280
Nyheter
Windows 10 Cloud

Detaljer läckta om Microsofts Chromebook-konkurrent

Allt mer tyder på att Microsoft snart kommer att presentera en ny light-version av Windows 10.

Det har ryktats ett tag att Microsoft arbetar med en ny version av Windows 10, kallad Windows 10 Cloud. Systemet ska vara mycket likt Windows 10 till utseendet, men du kan inte installera traditionella Windowsprogram, utan bara appar från Windows Store. Tanken är att dessa och molntjänster ska driva datorupplevelsen.

Om detta låter bekant tänker du förmodligen på endera av två saker. Antingen Googles Chrome OS, som utgår från webbläsaren Chrome som bas för ett molnbaserat operativsystem för datorer, eller så går tankarna till Microsoft RT som vi återkommer till. Chrome OS framgångar inom utbildningsväsendet är just vad som Microsoft sägs rikta in sig mot med Windows 10 Cloud.

Vad som sägs vara en läckt presentationsbild visar hur Microsoft jämför prestanda mellan Windows 10 Cloud och Chrome OS, just för utbildningsmiljöer där man gärna vill att flera användare enkelt ska kunna logga in och ut ur samma dator. På sidan ser vi också vilka specifikationer som ska kunna driva Windows 10 Cloud-datorerna: En enklare processor, 4 GB arbetsminne och 32 GB lagringsminne, ungefär som Chromebookdatorerna, som ligger lägre i pris än vad de flesta PC-laptops gör.

Eller, om du inte kopplar till Chrome OS alltså, så går nog tankarna till Windows RT, ett tidigare operativsystem som åtminstone på pappret var samma sak som Windows 10 Cloud är nu, en mindre krävande version av Standardwindows som bara kör appar. Windows RT blev något av en flopp, men det kan sägas bero på att målet då var att göra ett surfplattesystem, och marknaden för surfplattor visade sig inte alls vara så stark som väntat efter den inledande ruschen. Det var först efter att Windows RT skrivits av som Google med Chrome OS och skolvärlden hittade en helt annan marknad för ett system med motsvarande egenskaper.

En skillnad nu mot då är också att Microsoft har fått ordning på sina egna appar, och kan i dag erbjuda mer eller mindre fulständiga versioner av sina Officeprogram i appform, vilket gör att datorprogrammen kanske främst saknas om man arbetar med bildredigering eller layout, inte vanligt kontorsarbete. Microsoft har också lyckats etablera en produktkategori för hybrider mellan surfplattor och datorer, där Windows 10 Cloud kan tänkas erbjuda en möjlighet att göra hybrider som verkligen hamnar i samma prisklass som surfplattor utan att tappa i upplevd prestanda.

Den andra maj har Microsoft ett event med utbildningsinriktning, och det logiska är att Windows 10 Cloud kommer att presenteras då. Nästa vecka vet vi mera.