Värstingen alla kommer mäta sig mot

Detta är Samsung Galaxy S5

Vattentät, fingeravtrycksläsare och pulsmätare är några av nyheterna.

Publicerad Uppdaterad

Så var den här till slut, Samsungs nya toppmodell som nästan oundvikligen kommer att bli årets storsäljare i Androidvärlden, och som alla andra kommer att jämföra sig med. Den bjuder på en del intressanta nyheter, och andra minst lika intressanta frånvarande nyheter.

Samsung gjorde på presentationen en stor grej av numret fem, och räknade därför upp fem huvudområden för telefonen: Utseende, kamera, hastighet, skyddad och motion.

Utseendemässigt är S5 definitivt inte den innovation vi hade hoppats på. Framsidan är snarlik Galaxy S4, med samma platta skärm i stället för den snyggt rundade som S3 hade. Skärmen är på 5,1 tum, och den är något större, tjockare och tyngre än Galaxy S4. Upplösningen är densamma som på S4, 1920 x 1080 pixlar, men till innovationerna ska vara automatisk justering av färgåtergivning och ljusstyrka för olika ljusförhållanden. Man ska även kunna vrida ner ljusstyrkan lägre än någonsin tidifare om man befinner sig i mörka rum. Mjukvarumässigt har man ändrat designen i användargränssnittet en del, men kanske inte så mycket som väntat.

Baksidan ser åtminstone på bild ut att vara typiskt Samsung-plastig. Tack och lov undviker man fusklädret från Note 3 till förmån för en matt perforerad yta som ska skimra i olika nyanser beroende på hur man håller telefonen. färgerna är svart, vit, blå och naturligtvis guld.

Punkt två på Samsungs lista är kameran. 16 megapixel med en sensor som är större än på S4. Man lägger vikt vid autofokusen som bland annat utnyttjar tekniken Phase Detection, och ska ge en fokuseringstid på 0,3 sekunder, vilket enligt Samsung är den kortaste fokustiden på en telefon. Som så många andra mobiler finns en funktion för HDR för bättre färgåtergivning, men man är först med att även ha HDR i videoinspelningen. Bland mjukvarufunktionerna nämner man selective focus som ska ge artificiellt kort skärpedjup.

Punkt tre är hastighet, och här lyfter Samsung fram LTE kategori 4 med åtta band (vilka band beror på regionen), samt femte generationens wifi, 802.11ac, vilket mman är först med i en mobil. Om inte det räcker finns funktionen Download Booster som gör att du kan ladda ner stora filer över LTE och wlan samtidigt för maximal hastighet.

Däremot nämner man ingenting om processorhastighet i pressinformationen. Enligt Engadget beror det på att processorn är en Snapdragon 800 med klockfrekvensen 2,5 GHz, alltså i stort sett samma som sitter i Galaxy S4 Plus, och inte den nya Snapdragon 801 som Sony har i sin Xperia Z2. Minnet ska också stanna på 2 GB, och inte 3 GB som i Note 3 och Xperia Z2.

Punkt fyra är säkerhet, och här är förstås den främsta nyheten att Galaxy S4 blivit vattentät, med IP67 som klassning, vilket betyder att den ska tåla nedsänkning i vatten ned till en halv meters djup. Fingeravtrycksläsare finns också, men man måste dra fingret över skärmen, så det låter som tekniken inte kommer att vara lika sofistikerad som på Iphone 5S. En annan nyhet är olika användarlägen, såsom Private Mode och Kid's Mode. Den senare ska ge tillgång till förinstallerade spel och appar och skydda dina inställningar.

Till säkerhet räknar man även skydd från att få slut på batteri. Batteriet är på 2800 mAh, vilket enligt Samsung ska ge 10 timmars surf eller 12 timmars video. Man lyfter också fram nya Ultra power Saving Mode, som gör skärmen svartvit och stänger ned allt utom det nödvändigaste. I detta läge ska telefonen klara sig ett dygn efter att batteriet gått ner till 10 procent, men hur länge den håller om man faktiskt måste använda den nämner man inte.

Den sista punkten, motion, handlar till stor del om tillbehören Galaxy Gear 2 och Gear Fit, men telefonen har faktiskt också en inbyggd pulsmätare på baksidan, vilket kanske inte känns som den viktigaste funktionen man kan ha. En ny version av appen S Health finns förstås också.

Telefonen börjar säljas den 11 april i 150 länder, varav vi kan utgå från att Sverige är ett. Vi återkommer med pris.

Samsung Galaxy S5

Mått: 142,0 x 72,5 x 8,1 mm
Vikt: 145 gram
Skärm: 5,1 tum, 1080 x 1920 pixels
Processor: Snapdragon 801, fyrkärnig 2.5 GHz
Minne: 2 GB RAM, 16/32 GB lagringsminne, plats för minneskort
Operativsystem: Android 4.4
Kamera: 16 megapixel, autofokus, fotolampa
Batteri: 2800 mAh
Övrigt: Vattentät (IP67), pulsmätare, fingeravtrycksläsare
Säljstart: 11 April
Pris: Ca 6500 kr