https://www.mobil.se/nyheter/dxo-mark-borjar-testa-selfiekameror
566481
Nyheter
Fokus på framsidan

DxO Mark börjar testa selfiekameror

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/skarmavbild_2019-01-22_kl._08.59.22.png?itok=HEk1rtFf', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/skarmavbild_2019-01-22_kl._08.59.22.png?itok=vgQBFNqH', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/skarmavbild_2019-01-22_kl._08.59.22.png', w: 567, h: 366, title: ' ' },]
Selfiekamerorna hamnar ofta i skuggan av huvudkamerorna när nya smartphones presenteras. Men nu har de börjat bli så bra att den respekterade testsajten DxO Mark bestämt sig för att börja bedöma dem.

DxO Mark har utan tvekan skaffat sig en position som världens tyngsta bedömare av kameror. På smartphonesidan citeras sajtens tester av alla tillverkare, och att få en hög poäng kan vara direkt avgörande för hur bra en enhet kommer att sälja. Testerna utförs på vetenskaplig väg och DxO Mark använder verktyg av industristandard i arbetet med att ta fram resultaten. Hittills har man primärt siktat in sig på bakkamerorna på smartphones, men nu aviserar DxO Mark att man även kommer att börja testa telefonernas selfiekameror.

Ett globalt fenomen

DxO Mark skriver i ett inlägg på sin egen sajt att selfies har blivit ett globalt fenomen som genomsyrar alla kulturer och länder och att sociala medier varit den enskilt största bidragande faktorn till att folk i så hög utsträckning använder selfiekamerorna nu för tiden. ”Trots det talas det mer om specifikationer och kapacitet när det handlar om huvudkameran än om frontkamerorna när nya smartphonemodeller släpps” skriver DxO Mark. Men i takt med att selfiekamerorna utvecklats och börjat bli riktigt bra, så kommer man nu alltså att börja betygssätta även dem. DxO Mark skriver att man kommer att testa och betygssätta selfiekamerorna med liknande metoder som man använt för huvudkameror. En första topplista har redan upprättats, och på den ligger Googles Pixel 3 och Samsungs Galaxy Note 9 på delad förstaplats, följda av Xiaomis Mi Mix 3 och Apples Iphone XS Max. 

Ämnen