Frun säger nej till lägre bonus

Elop fick bonus för att sänka Nokia

Den avgående Nokia-vd:n Stephen Elops avgångsvederlag har väckt skandal i Finland efter att det framkommit att den gav honom ett starkt incitament att sänka företagets börskurs, och sedan få det sålt. På frågan om Elop kan tänka sig att sänka sin bonus ska han ha svarat att han behöver pengarna till en dyr skilsmässa.

Publicerad Uppdaterad

När den före detta Microsoftchefen Stephen Elop rekryterades som vd till Nokia fanns det konspirationsteoretiker som hävdade att han var utsänd av Microsoft för att sänka Nokias börskurs så mycket att Microsoft sedan skulle kunna köpa företaget för en relativt billig penning. Oavsett om det hela tiden var avsikten har allt detta nu bevisligen hänt.

Konspirationsteoretikerna får nu ytterligare vatten på sin kvarn när detaljer kring Stephen Elops anställningskontrakt med Nokia framkommit. Nokias styrelse har tidigare hävdat att Elop haft i stort sett samma anställningsvillkor som tidigare vd:ar, men detta har visat sig inte stämma efter att finska medier lusläst kontraktet.

Elop har haft en klausul om bonus vid ändrade ägarförhållanden, något tidigare vd:ar inte haft. Bonusen var dessutom formulerad så att den utfaller om företaget vid säljtillfället haft en aktiekurs högre än företagets bottennnotering. Det har alltså funnits ett personligt ekonomiskt intresse för Stephen Elop att driva Nokias börskurs i botten och sedan lyfta den något i tid för en försäljning till ett betydligt lägre pris än det tidigare marknadsvärdet.

Bonusen i fråga är på 25 miljoner dollar, cirka 160 miljoner kronor. Affären har väckt stor ilska i Finland, något som Nokia, som tills nu alltid behandlats med silkesvantar av finska medier, inte är vant vid. Nokias ledning har därför försökt att dämpa genom att omförhandla bonusen. Stephen Elop har dock tackat nej till en sänkning, med hänvisning till att han ligger i skilsmässa, och att hans fru inte kommer att acceptera en sänkning av beloppet.

Trots sitt avgångsvederlag kommer Stephen Elop att behålla i stort sett samma jobb som han hade innan, fast nu som Microsoftanställd. Han är dessutom tippad som en av favoriterna till att efterträda Steve Ballmer, som aviserat sin avgång som Microsofts vd.

Källa: The Boy Genius Report