https://www.mobil.se/nyheter/elop-r-tillbaka
561051
Nyheter
Finlands mest hatade

Elop är tillbaka

● BILDSPEL
[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/ELOP-WEBB.jpg?itok=WGYCnA4Z', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/ELOP-WEBB.jpg?itok=-C6qiE3V', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/ELOP-WEBB.jpg', w: 2000, h: 1379, title: ' ' },{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/elop%20bok.jpg?itok=n3rTW_IL', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/elop%20bok.jpg?itok=Vmcm-ZzG', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/elop%20bok.jpg', w: 259, h: 400, title: 'Boken Operaatio Elop är skriven av affärsjournalisterna Pekka Nykänen och Merina Salminen. ' },]
Nokias förre vd har fått nytt jobb på andra sidan jordklotet.

Stephen Elop var den första icke-finne att bli vd för nationens stolthet Nokia. Han värvades från Microsoft, och valde raskt att skrota Nokias egna operativsystem Symbian och Meego för Microsofts mobilsystem. Tämligen omgående uppstod det rykten om att Elop var en mullvad utsänd av Microsoft att sänka Nokias aktievärde tills Microsoft hade råd att köpa det. Oavsett om det faktiskt var planen eller ej var det i stora drag vad som faktiskt hände.

Detta har, oaktat att Nokia var i djup kris när han rekryterades, och att Nokia klarar sig rätt bra som tillverkare av nätverksutrustning, gjort att många i Finland betraktar Stephen Elop som "mannen som förstörde Nokia". Väl i Microsofts famn har man tvingats fortsätta skära i mobilproduktionen, och en av de som blev övertaliga var Elop själv. På ett elakt Internet spekulerades det i vilket företag han skulle förstöra härnäst.

Nu har Stephen Elop till slut dykt upp på nytt jobb, i Australien, den landmassa som näst efter Antarktis ligger absolut längst bort från Finland. Det är teleoperatören Telstra som anlitat honom som gruppchef för teknik, innovation och strategi. Han är direkt underställd Telstras vd Andrew Penn, och enligt honom är Elop "en viktig tillsättning som stärker Telstras ambitioner att bli ett teknikföretag i världsklass".

Eller så är Microsoft om några år ägare av en konkursfärdig australiensisk teleoperatör. Vi får väl se.

Relaterade artiklar

Ämnen