https://www.mobil.se/nyheter/en-majoritet-av-alla-antivirusappar-for-android-ar-helt-vardelosa
566732
Nyheter
Test visar nedslående resultat

En majoritet av alla antivirusappar för Android är helt värdelösa

Har du en antivirusapp installerad på din Androidtelefon? Risken finns att den inte ens är värd utrymmet den tar upp på din enhet, speciellt om den kommer från en mindre etablerad utvecklare.

Färre än en av tio antivirusappar för Android skyddar mot något av de 2 000 exempel på skadlig kod som den österrikiska testorganisationen AV-Comparatives har använt sig av när man utvärderat mjukvara i segmentet. ”Huvudsyftet med de här apparna ser ut att vara att generera enkla intäkter för utvecklarna, snarare än att skydda användarna” konstaterar teamet bakom testet i sin rapport. Majoriteten av apparna tycks dessutom vara konstruerade för att visa annonser. Men det finns förstås ljuspunkter. 23 av de 250 appar som man testade både upptäckte och skyddade faktiskt mot all skadlig kod som testades, inte minst appar från stora och etablerade cybersäkerhetsjättar som Norton och Avast. 

Vissa blockerar allt

Andra appar är övernitiska och blockerar alla andra appar, oavsett om de installerats via den officiella Playbutiken eller inte. Vissa av dem varnar till och med för sig själva, då utvecklarna inte ens har bemödat sig med att vitlista sina egna mukvarupaket. Slutsatsen som de österrikiska experterna drar av experimentet är att man enbart bör använda antivirusappar från stora etablerade utvecklare på området. Det är nämligen plågsamt uppenbart att det finns många lycksökare därute. 

Ämnen