Airpodkonkurrent

En titt på Earins nya headset

Svenska Earin är redo att släppa generation 2 av sitt miniheadset. Vi tog en pratstund med företaget.

Publicerad Uppdaterad

Earin lanserade sitt miniheadset via Kickstarter 2014 och fick in 1,5 miljoner dollar. I slutet av 2015 kunde de börja leverera sitt första headset till sina finansiärer. Sedan fick de fullt upp med att leverera allt de kunde producera till återförsäljare, och först på våren 2016 kunde de börja sälja på allvar i Sverige.

Den första generationen var ett rent musikheadset, utan mikrofon för telefonsamtal. Det är den främsta skillnaden mot generation två som man nu visar upp på mässor.

- När vi lanserade generation ett visste vi att mikrofontekniken inte var klar ännu. Vi ville att det skulle låta lika bra att tala i headsetet som att lyssna på musik. Om man ser till Bragi och Apple Airpods så har de problem med talljudet. Airpods får till exempel väldigt mycket vindbrus, säger Sebastien Domingues, marknadschef på Earin.

Earin får inget vindbrus, och det beror på att mikrofonerna (örsnäckan har två) sitter inuti örat, skyddat för vinden. En särskild algoritm framtagen speciellt för Earin av ett annat företag med 20 års erfarenhet på området ser till att ljudet låter så bra som möjligt.

- Vi brukar säga att vårt mål är att du ska kunna prata från en bar en fredagkväll utan att det märks, berättar Sebastien Domingues.

Designen på generation två är också något annorlunda, men etuit, ett rör i metall påminner om första generationen. Förutom magnetfäste för headsetet innehåller det extrabatteri för tre laddningar som kompenserar för batteritiden på dryga tre timmar.

För sådana här supersmå headset blir lätt Bluetoothmottagningen ett problem, något vi märkte när vi testade Bragi The Headphone. Enligt Sebastien Domingues har man inga problem med kontakten med mobilen, man har före detta Ericssonfolk i företaget och flera patentansökningar på antenntekniken.

- Däremot hade vi i det första headsetet problem med förbindelsen mellan det vänstra headsetet, som sköter kommunikationen med mobilen, och det högra. Det har vi varit öppna med.

Det är ett knepigt problem att lösa, bluetoothsignalerna kan inte gå genom huvudet eftersom radiosignalerna inte kan färdas genom vätska. Så länge man är inomhus stutsar de mot väggar men utomhus blir det svårare.

Musikkvalitet har hög prioritet för Earin, första generationen var ju ett rent musikheadset, och man har en audioingenjör på företaget. Headsetet har också stöd för aptx för bättre ljudöverföring via Bluetooth.

Det nya headsetet ska börja säljas till sommaren och kommer att kosta drygt 2500 kronor. I samband med det sänker man också priset på ettan till 1500 kronor.