Bygger i Sigtuna och Linköping

Ericsson miljardsatsar på FoU i Sverige

Ericsson offentliggjorde idag en stor satsning på forskning och utveckling, inte minst i Sverige. Mobil.se har talat med Petter Järtby, IT-chef på Ericsson.

Publicerad Uppdaterad

Ericsson har lagt fram en investeringsplan på fem miljarder kronor under en fem års period i Sverige. Satsningen innebär bland annat att Ericsson ska bygga två globala ICT-center (Information and Communications Technologies) i Sverige, det ena i Sigtuna och det andra i Linköping. Utöver de svenska anläggningarna bygger Ericsson även ett ICT-center i Kanada. Utveckling och testning av molnbaserade tjänster ligger i fokus av satsningen.

– Den första anläggningen inviger vi i slutet av året i Linköping, där vi redan idag har en gammal fabrik och en befintlig forskningsanläggning, säger Petter Järtby, IT-chef på Ericsson, till mobil.se. Grundtanken är att få ut innovation snabbare på marknaden och till våra kunder och förbättra samarbetet mellan våra 24 000 ingenjörer globalt, säger han. Dessutom medför investeringarna en minskning med 40 procent av energikonsumtion för våra datacenter.

Investeringen i nya datacenter innebär att utrustning, som idag finns utsprid, till stor del kommer att centraliseras till dessa tre forskningsanläggningar. De 24 000 ingenjörer som jobbar inom FoU (forskning och utveckling) på Ericsson, varav 9 000 i Sverige, kommer däremot inte att flyttas.

– Våra 24 000 ingenjörer kommer att jobba kvar på de cirka 30 stora anläggningar vi har idag. Men vi har historiskt sett haft cirka 50 stycken platser med utrustning och det är just den utrustning som gradvis kommer att flyttas till de nya tre anläggningarna, säger Petter Järntby. Idag utvecklar och testar vi på väldigt många olika ställen; det blir mycket enklare att göra det på tre stora ställen. 

Ericsson etablerar även en ny byggnad för FoU inom hårdvarudesign i Stockholm, där all den verksamheten kommer att koncentreras. Centralisering och effektivisering är oftast synonym med nedskärningar. Petter Järntby säger att det idag inte finns sådana planer.

– Vi ska möjliggöra för våra ingenjörer att samarbeta bättre. Jag kan inte säga idag att det inte får någon påverkan på våra anställda i framtiden men det föreligger inte sådana planer idag, säger han.