https://www.mobil.se/nyheter/ericssons-vd-avskedad
561789
Nyheter
Kris

Ericssons VD avskedad

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/Hans%20Vestberg.jpg?itok=qhl2zk6N', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/Hans%20Vestberg.jpg?itok=Rhs8PKhB', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/Hans%20Vestberg.jpg', w: 1300, h: 812, title: ' ' },]
Hans Vestberg, Ericssons VD sedan sju år tillbaka, lämnar bolaget med omedelbar verkan efter en period av hård kritik.

”Ericssons styrelse har idag meddelat att Hans Vestberg med omedelbar verkan lämnar posten som VD och Koncernchef och som styrelsemedlem i Ericsson. Jan Frykhammar, Vice VD och Finansdirektör, går in som VD tills en ny VD är i tjänst.”, skriver företaget i ett pressmeddelande idag.  

Hans Vestberg har mottagit mycket kritik för rekordhöga bonusar, många privatflygplanresor och för att han har suttit på dubbla stolar i och med att han åtog sig uppdraget att leda Sveriges olympiska kommitté, samtidigt som hans företag visade dåliga resultat och led av fallande aktier. 

300 miljoner på privatjet

2015 fick Hans Vestberg en rekordhög kontantbonus, samma år som Ericssons aktier sjönk med 15 procent. Svenska Dagbladet, som djupgående har granskat Ericssons affärer, har räknat ut att Vestbergs totala ersättning har ökat med 80 procent sedan 2011. Största ökningen stod hans bonus för. Sedan 2011, då den låg på 2,8 miljoner kronor, så har den ökat till 16,8 miljoner kronor år 2015.

Företaget har även lagt ut 300 miljoner kronor på att flyga med privatjet, och det är främst Vestberg som ligger bakom den ökningen. Eriksson har dessutom även anklagats för korruption. Bland annat har USA:s justitiedepartement och den amerikanska finansmyndigheten inlett en granskning av företaget. I våras sparkade Ericsson Asienchefen Mats H Olsson som under många år har fått intern kritik för olämpligt uppförande, och även varit misstänkt internt för korruption i samband med hans affärer i Kina.  

Fallskärm

"Jag har haft 28 fantastiska år på Ericsson, de sista sju som VD. När branschen nu går in i en ny fas, drivet av 5G, IoT och Cloud, så är det dags för en ny VD att kliva in och fortsätta arbetet med att säkra Ericssons branschledarskap.", säger Vestberg i företagets pressmeddelande angående att han nu får lämna VD-posten. 

Enligt Dagens Industri så kommer att han få ett avgångsvederlag på cirka 21 miljoner kronor. Svenska Dagbladet uppger att han utöver det dessutom får betald lön under uppsägningstiden, vilket resulterar i 7 miljoner extra kronor. Inte illa för någon som precis har fått sparken.   

Direkt efter meddelandet om att Hans Vestberg får gå från Ericsson så steg företagets aktie.