Första utredningen under DSA

EU utreder om X brutit mot regler mot desinformation

EU ska nu utreda om X har brutit mot Digital Services Act som infördes i augusti.

Publicerad Uppdaterad

EU har nu formellt meddelat att man har startat en utredning angående X, före detta Twitter. Detta för att man misstänker att har brutit mot EU:s regler. EU-kommissionären Thierry Breton redogjorde för de påstådda överträdelserna i ett inlägg på just X, där han skriver att utredningen omfattar misstänkt brott mot skyldigheterna att motverka illegalt innehåll och desinformation, överträdelse av skyldigheterna avseende transparens, samt vilseledande utformning av användargränssnitt.

Detta är den första formella utredningen om inletts enligt Digital Services Act (DSA), som är de nya regler för stora teknikföretag som EU införde i augusti.

X säger i ett uttalande att man "samarbetar med den regulatoriska processen" och att det är "viktigt att denna process förblir fri från politiskt inflytande och följer lagen".

 Även om detta är den första utredningen under DSA så är det inte första gången som EU utreder X. Redan i oktober meddelade EU att man utredde X för eventuell spridning av terrorist- och våldsinnehåll samt hatpropaganda efter Hamas attack mot Israel. Då konstaterade X att man hade tagit bort hundratals Hamas-anknutna konton från plattformen.