Annons

Strängare regler

EU vill se hållbarare och resurssnålare elektronik

En ny plan som släppts av EU visar man på viljan att påverka elektronikbranschen till att bli mer hållbar, både för miljöns och konsumenternas skull.

Publicerad Uppdaterad

Förra månaden läckte ett dokument från EU-kommissionen som visade på en kommande reglering när det gäller konsumentelektronik. Då pekade det främst mot att bland annat batterier skulle vara enklare att byta ut. Nu har EU lanserat det så kallade Circular Economy Action Plan.  Här kan man bland annat läsa att det sker stora förluster, både rent ekonomiskt men också miljömässigt, på grund av att mycket elektronik inte går att laga, batterier inte kan bytas ut eller när mjukvara inte längre stödjs. Man förlorar också resurser på att materialet i dessa enheter inte kan återanvändas.

Dokumentet pekar mot att man vill se till att smartphones, surfplattor och datorer ska byggas på ett energi- och resurseffektivt sätt, vara enkla att laga, uppdatera och återanvända. Man vill också sikta på bättre hållbarhet för framtida produkter.

Men det handlar inte bara om hårdvara, de menar också att mjukvara måste förbättras på samma punkter. Hur det här ska ske är dock inte helt tydligt.

Åtgärderna ska även gälla de laddare som används idag. Även här har det kommit riktlinjer för att försöka trycka på att usb-c ska bli den standard som gäller.

Källa