Tamagotchi-motivation

Få koll på elräkningen med appen Greenely

KTH:s studentinkubator Student Inc tror på en app som vill få energiräkningen att blomstra.

Publicerad Uppdaterad

Att spara slantar såväl som miljö genom att sänka elförbrukningen kan låta lockande, men motivationen kan vara svårare att upprätthålla. Det vill KTH-studenterna bakom Greenely ändra på och lägger till floran av energimätarappar ännu en – som redovisar energiförbrukningen i form av ett träd.  

– I appen finns ett träd som blomstrar när du spenderar lite el. Allt eftersom förbrukningen går upp så gulnar löven, och gör du av med riktigt mycket så blir bladen på trädet röda, säger Mohammed Al Abassi, medgrundare till Greenely AB, som har utvecklat appen med samma namn. 

Tanken, förklarar han, är att användaren ska vilja vårda sitt träd, ungefär som det elektroniska husdjuret Tamagotchi. Den som är mer intresserad av vad energiförbrukningen beror på kan få elkonsumtionen nedbruten och redovisad i staplar, diagram och sparade kronor. 

– Appen utgår dessutom från ditt hushåll och dina förutsättningar, och ger därmed en rättvis bild av just din energiförbrukning. Dessutom tar appen givetvis hänsyn till parametrar som aktuellt energipris och utetemperatur, säger Mohammed Al Abassi.

Greenely använder sig av information från de smarta elmätare som sedan 2009 finns installerade i anslutning till de flesta svenska hushåll och kräver inte någon extra hårdvara. Greenely ingår sedan i januari i år i KTH:s studentinkubator Student Inc och appen finns idag inte för nedladdning utan lanseras inom kort i en så kallad alpha-version för Ios och Android. Senare i höst ska den finnas tillgänglig i större skala. 

Förhoppningsvis dör inte lika många Greenely-träd som Tamagotchis på tiden det begav sig.