Siffror från datasäkerhetsfirma

Färsk rapport avslöjar vilka telefoner som drabbas mest av fel

Datasäkerhetsfirman Blancco har nu släppt sin återkommande rapport ”State of Mobile Device Repair & Security” för årets första kvartal. Och siffrorna visar att det är Samsungs telefoner som har högst felprocent på Android-sidan. Av Apples telefoner är det specifikt modellen Iphone 6 som strular mest.

Publicerad Uppdaterad

Datasäkerhetsfirman Blancco grundades i Finland och har specialiserat sig primärt på radering av data. Bland kunderna finns primärt större organisationer och myndigheter, som har ett behov av att säkerställa att hemlig information verkligen försvinner för gott från utfasade enheter. Men man producerar också en rapport kallad ”State of Mobile Device Repair & Security” varje kvartal, där man sammanställer data kring alla de enheter som lämnas in till företaget från operatörer och återförsäljare. Det hela ger en ganska god inblick i hur frekvent förekommande problem med olika produkter är. Och när det gäller årets första kvartal så står Samsung ut. Den koreanska elektronikjättens enheter hade under perioden en felfrekvens på hela 27,4 procent, vilket kan jämföras med 15,2 procent för Apple, 14,2 procent för Xiaomi och 9,6 procent för Motorola. 

Iphone 6 Apples sämsta enhet

Bryter man ned Apples siffror i specifika modeller så står Iphone 6 ut lite extra med en felfrekvens på 22 procent. På andra plats kommer Iphone 6S med en felfrekvens på 16 procent. Någon liknande nedbrytning för specifika modeller finns inte för Samsungs telefoner i rapporten. De vanligaste felen bland Android-telefonerna var allmänna problem med prestandan, kamerafel samt mikrofon- och batterirelaterade fel. För Apples del handlar det i huvudsak om problem med bluetooth och Wi-fi, men det förekommer även problem med tillkopplade headsets och mobildata. En trist slutsats som man kan dra av rapporten är att problem med prestandan ökat stadigt på Android-enheter. Den typen av fel stod för 10 procent av alla fel under samma kvartal förra året, medan siffran nu ligger på 34 procent. 

Källa