Slut på dålig täckning?

Fixa 3G-täckningen med repeater

Med en ny produkt från Induo ska du själv kunna åtgärda dålig 3G-täckning i lägenheten eller sommarstugan.

Publicerad Uppdaterad

Det kallas repeater och fungerar som en slags förlängd basstation för 3G-nätet. Nya produkten Zboost One förlänger helt enkelt signalen från operatörens basstation. Har du till exempel täckning precis vid fönstret men inte i övriga lägenheten ställer du helt enkelt repeatern i fönstret. Sedan fungerar den genom att skicka vidare 3G-signalen i exempelvis sommarstugan, och fungerar för upp till fyra användare.

Tidigare tester av den här typen av produkter (bland annat på tidningen Mobil) har visat att ett problem är att de sänder på mycket låg effekt. Täckningen blir därför inte så mycket bättre jämfört med vad man kanske hoppats. Induo, som säljer produkten i Sverige, lovar dock att täckningen ska räcka "upp till ett par rum" men påpekar också att signalen kan hindras av exempelvis tjocka väggar.

Tekniken bakom produkten är inte ny, men ska ha förfinats på senare år. Fortfarande krävs dock i Sverige att användaren fyller i en blankett och betalar en avgift för att få tillstånd från sin operatör och av Post- och Telestyrelsen. Priset på själva repeatern ligger på cirka 2495 kronor.