Mystiken tätnar

Fler konstigheter kring Huawei Mate 60 Pro

Det är inte bara processorn som väcker funderingar. Nu vänds blickarna mot fler av komponenterna.

Publicerad Uppdaterad

Huawei lanserade sin nya flaggskeppsmobil Mate 60 Pro i Kina i slutet av augusti. Ganska omgående väcktes funderingar kring mobilens systemkrets Kirin 9000S som Huawei dels inte ville prata om, men som vid tester har visat 5G-prestanda fast den sett till Huaweis begränsade tillgång på komponenter inte borde ha det.

Nu har nyfikna tekniker börjat demontera mobilen för att verkligen detaljstudera den och då hittat överraskningar när det gäller mobilens minneskretsar och lagring. Bägge komponenterna kommer från det koreanska företaget SK Hynix. Utöver tillverkaren och att arbetsminnet är av typen LPDDR5 har det inte gått att avgöra vilka kretsar det handlar om. Lagringen består av UD310-NAND med en krets som heter HN8T25DEHKX077.

Det som har orsakat frågetecken kring komponenterna är att SK Hynix säger att de inte har levererat komponenter till Huawei sedan USA svartlistade företaget 2020. Detta enligt publikationen Bloomberg. SK Hynix säger sig vara lika överraskade som alla andra att Huaweis mobil använder deras komponenter, och kommer att utreda hur deras komponenter har hamnat hos Huawei.