Billig och enkel lösning

Forskare har tagit fram mer brandsäkra litiumjon-batterier

Foto: John Barwick

Telefoner som fattar eld och exploderar till följd av överhettade batterier kan inom kort vara ett minne blott. Detta då amerikanska forskare har lyckats ta fram ett litiumjon-batteri som man hävdar är nästan helt brandsäkert.

Publicerad Uppdaterad

Litiumjonbatterier får väl i ärlighetens namn betraktas som ganska säkra redan i dagsläget. De huserar ju inte minst i mängder av konsumentelektronik och utsätts dagligen för en massa påfrestningar, utan att det vare sig exploderar eller brinner i vart och vartannat hörn. Men visst. De är inte hundraprocentiga. Och fel hanterade kan de förstås skapa kaos (som i fallet med Samsungs Galaxy Note 7). Men forskare vid Oak Ridge National Laboratory i USA har nu tagit fram en variant av batteritypen som ska vara mer eller mindre helt brandsäker. 

Kiseldioxid gör tricket

Tittar man på de litiumjon-batterier som sitter i mobiltelefoner så börjar de i regel brinna när de båda elektroderna kommer i kontakt med varandra efter att plastskiktet skadats. Genom att lägga till ett lager kiseldioxid på plastskiktet så stelnar det istället om det skadas, vilket minskar risken för att elektroderna ska komma i kontakt med varandra radikalt. En extra intressant aspekt av lösningen är att den inte är särskilt svår att implementera i dagens tillverkningsprocess. Dessutom är det en ganska billig lösning, något som talar för att den kan bli populär. Om forskarnas variant faller tillverkarna i smaken lär dock framtiden få utvisa. 

Källa