Kan få mörkt tema

Första glimten av Android Q

Vi har hört det förut, men Android Q ser ut att bland annat kunna få ett mörkt tema.

Publicerad Uppdaterad

Efter julen gick proppen ur på allvarför för uppdateringar till Android 9.0 Pie som nu rullar ut på allvar till Samsung, Huawei och Sony. Samtidigt dyker den första läckan upp kring nästa Androidversion, Android Q.

Enligt uppgiftslämnaren rör det sig om en mycket tidig version, och det är troligt att Google ännu inte spikat vilka funktioner man ska satsa på att få klara till nästa systemversion. Klart är i alla fall att denna utgåva av Android Q har ett mörkt tema, med mer svart än vitt. Vi har å andra sidan hört att Android har varit på väg att få ett mörkt tema så länge vi kan minnas, och av allt att döma har man flera gånger påbörjat och avbrutit utvecklingen av ett sådant tema. Så vid det här laget tror vi på det när vi ser det i skarp version. Å andra sidan införde just Samsung mörkt läge i sin version av Android 9.0, så det kanske är dags nu?

Ett problem med mörk design är att Google med sina guidelinjer för appdesign krävt att apputvecklarna ska göra sina appar ljusa och luftiga under flera års tid. Det finns en utvecklarfunktion för att påtvinga mörkt läge på appar som inte stödjer det, vilket talar för att det kommer att bli en process för apputvecklarna att utveckla alternativ för mörkt läge som ser bra ut. Du kan i förhandsversionen schemalägga det mörka läget till att gå igång när det är mörkt ute.

Det finns också en inställning för att slå på mörkt läge på sekundära skärmar, vilket skulle kunna referera till ett nytt desktop-läge av den typ som Samsung och Huawei har på sina moibiler. Denna funktion var i så fall ännu inte implementerad på den tidiga testversionen.

En annan nyhet i alfaversionen av systemet gäller behörigheter. Det ser ut som att man kommer att kunna begränsa tillgången till funktioner som position och annan känslig information till att bara gälla när appen är i förgrunden. Det lär göra det svårare för utvecklare att skapa appar som spionerar på dig i bakgrunden, eller bara tömmer ditt batteri genom att ständigt ta din position.

Google släppte den första förhandsversionen av Android P den 7 mars 2018, och håller man samma tidtabell i år är det alltså mindre än två månader tills vi får de första officiella uppgifterna om vad vi kan vänta oss av Android Q.

Källa