https://www.mobil.se/nyheter/forsta-intryck/forsta-intrycket-nya-moto-g8-plus-och-motorola-one-macro
567765
Första intryck
Moto G8 Plus, One Macro och E6 Play lanserade

Första intrycket: Nya Moto G8 Plus och Motorola One Macro

● BILDSPEL
Motorola G8 Plus är den nya telefonen i Motorolas prisvärda G-serie och Motorola One Macro kompletterar One-serien som är tänkt att överraska med nya funktioner.

Vi har tittat närmare på båda två i samband med att de nu lanseras. Utöver de två telefonerna visade Motorola även upp den billiga Moto E6 Play, men alla tre telefoner som lanseras idag är prisvärt prissatta.

G8 Plus har glasbaksida och One Macro har baksida gjord av plast.

Moto G8 Plus – fyra i en

Kamera, batteri och ljud står i centrum när Moto G8 Plus i praktiken ska göra det förra årets fyra specialiserade telefoner i G-serien gjorde. Baksidan på Moto G8 Plus är i glas och där på baksidan syns de tre kamerorna som fått flytta till kanten istället för att som förut vara placerade i en cirkel i mitten. Kamerorna består av en huvudsensor på 48 megapixel med särskilt nattläge som kompletteras med en djupsensor och med vidvinkel. Moto G8 Play ärver också actionkamerafunktionen från Motorola One Action. Det innebär dels avancerad bildstabilisering och dessutom att du kan filma liggande bild trots att du håller telefonen upprätt. På det sättet ska det alltså helt enkelt bli enklare att hålla stadigt även i farten och få stadiga filmer utan skakningar även i actionfyllda sammanhang.

Skärmen är på 6,3 tum och alla telefonerna har Motorolas avskalade Android-gränssnitt som kompletteras med Motorolas funktioner i Moto-appen. En droppformad sensorpanel som går in lite i skärmen rymmer selfiekameran. Strax ovanför den sitter en långsmal högtalare och det är en av två högtalare, där den andra sitter i botten. Tillsammans ger de bra stereoljud och volymresurserna är klart godkända. Det gör ljudet till en av telefonens styrkor. 

Priset på Motorola G8 Plus är 2990 kronor och till det priset har Motorola även fått med ett batteri på 4000 mAh och det bör göra att den klarar en hel dag om inte mer. Det gör att batterikapaciteten också får räknas in som styrka. Hur bra kamerorna faktiskt är krävs lite ytterligare tester för att säkert avgöra.

Motorola One Macro – två centimeter från motivet

Vi har även fått möjlighet att titta närmare på Motorola One Macro och som namnet tydligt påpekar är den särskilda makro-linsen för närbilder det som särskiljer den telefonen. Själva säger Motorola att det här är den telefon på marknaden idag som du kan gå närmast motivet med. Jag passar givetvis på att prova deras påstående och tar extrema närbilder på de minsta, mest detaljrika småsakerna i rummet. Jag håller med i påståendet att den låter dig gå närmare och jag jämför med till exempel Iphone 11 Pro och med Huaweis senaste. Även de telefonerna kan ta bra närbilder med riktigt fina detaljer, men när jag jämför är ändå Motorola One Macro snäppet vassare. Inte så att det blir så extrem skillnad i bilderna dock. Vi har tidigare testat Honor 20 som även den har särskild makroläge och inte heller där var skillnaden mot andra mobilkamerpr särskilt stor även om den var märkbar.

I Motorola One Macro finns makroläget som ett särskilt motivläge i telefonens kameraapp och det fungerar lika bra för stillbilder som för video. Makro för stillbild och för video ligger som olika lägen och förmodligen är det stillbild man har mest nytta av för i video behöver du inte röra dig särskilt mycket i makroläge för att motivet ska hamna ur fokus. Utöver huvudkameran och makrolinsen finns även en djupsensor som ska låta dig få bra porträttbilder med oskarp bakgrund.

Både Macro och G8 har kvar vanligt hörlursuttag.

Sett till övriga funktioner delar den huvudsakligen utseende med Moto G8 Plus, men baksidan på Motorola One Macro är i plast istället för som på G8 Plus i glas. Precis som vi är vana vid följer det med ett genomskinligt skal till telefonen redan i paketet, så du kan använda den utan att vara alltför rädd för att tappa den. 

Batterikapaciteten på generösa 4000 mAh är också gemensam med G8 Plus. Motorola One Macro har en 6,2 tum stor skärm där selfiekameran sitter i en minimal sensorpanel centrerad i övre kanten av skärmen. Både Motorola One Macro och G8 Plus ska komma ut till försäljning den 5 november och prislappen för Motorola One Macro är 1990 kronor.

Budgetluren Moto E6 Play

Med en prislapp på dryga tusenlappen, närmare bestämt 1190 kronor är Moto E6 Play den billigaste bland nykomlingarna och den telefonen kommer först i slutet av november. Därför har vi ännu inte fått möjlighet att titta närmare på den, men det handlar om en telefon med dubbla kameror och porträttläge med oskarp bakgrund, selfiekamera för upplåsning med ansiktsigenkänning för att nämna några av funktionerna som inte är självklara i den här klassen. Batteriet är på lite mindre 3000 mAh, jämfört med systermodellerna då.