Vi har provat EMUI 10.0

Första intrycket: Så är Huaweis nya användargränssnitt

Mobil har fått chansen att prova betaversionen av EMUI 10.0 på Huawei P30 Pro. Här är våra intryck.

Publicerad Uppdaterad

Inga stora förändringar, men lite snyggare och mer ergonomiskt, och det genomtänkta mörka läget är bra. Så kan man sammanfatta vår erfarenhet av Huaweis användargränssnitt EMUI 10 på en P30 Pro.

Vi har haft en ouppdaterad P30 Pro med EMUI 9.1 att jämföra med sida vid sida, och de visuella skillnaderna i användargränssnittet är verkligen subtila. Det är inte nödvändigtvis dåligt, ingen blir glad av att man flyttar om allt man är van vid med jämna mellanrum, och särskilt när det gäller användargränssnitt kan även små förändringar göra stora skillnader.

Startsidan, EMUI 9.1 till vänster, EMUI till höger.

Det mesta är alltså ungefär där man vant sig, men det ser ändå inte ut precis som förr. Rubriktext har blivit större, och man har mer vita ytor runt text. Detta ska vara inspirerat av läsbarheten i klassisk magazindesign. Den luftigare designen gör att det till exempel ryms mindre på en gång på skärmen på inställningssidan, men jag reagerar samtidigt på att det känns lättare att klicka rätt just därför att det inte är mer luft mellan varje alternativ.

Inställningsmenyn, EMUI 9.1 till vänster, EMUI till höger.

EMUI 10.0 innebär också en uppdatering till Android 10, men det är slående hur få skillnader det är mellan Android 10 och Android 9, mindre än mellan de senaste uppdateringarna.

Mörkt tema

Den främsta nyheten för både Android 10 och Emui 10 är det mörka läget. Med en färgpalett som utgår från mörk bakgrund i stället för ljus ska man få ett användargränssnitt som funkar bättre i mörker än det ljusa. Även appar går i mörkt läge om de har ett sådant, och alla Huaweis egna appar är anpassade till det mörka läget.

Mörkt läge. EMUI 9.1 till vänster, EMUI till höger.

Här märker man att Huawei tänkt till och inte bara inverterat text och bakgrundsfärgerna. Texten är till exempel inte vit utan ljusgrå i det mörka läget. Jag har själv reagerat på att vit text på svart bakgrund blir lite för svårläst i andra tillverkares mörka lägen, och uppskattar Huaweis genomtänkta kontrast. På samma sätt har man till exempel ändrat färgtonen för blå text för att göra den tydligare i det mörka läget.

Det är lite konstigt att det inte finns en snabbgenväg i statusfältet att välja på för att slå på det mörka läget, när det finns en sådan för nattläget som filtrerar bort blått ljus och ger en mer gulaktig färgskala, men det kanske finns när gränssnittet lämnar betastadiet.

Statusfältet är förresten även det omgjort, med större ikoner. Du har ingen text under ikonerna förrän du expanderar fältet. Det här känns mest av allt som en harmonisering med googles egen design av användargränssnittet sedan Android 9.0 Pie.

Mjukare animeringar

En annan nyhet Huawei nämner är förbättrade systemanimeringar i användargränssnittet. Det här är subtilt och svårt att uppfatta, för man har egentligen inte bytt ut några animeringar. Man har däremot fördubblat antalet bildrutor per animering, och sett till att övergångarna är konsekvent mjuka. Jag noterar att jag i EMUI 9.1 ibland får en animering när jag byter till multikörningsmenyn, men ibland hoppar jag bara dit, medan jag alltid har en animering i Emui 10. Detta utan att det känns som telefonen segas ner.

På sina håll märker man att bakgrundsbilder som tidigare varit foton och landskapsbilder ersatts av mer abstakta tecknade bilder eller enfärgade plattor. Huawei kallar färgskalan de valt för Morandi efter konstnären med samma namn, men ärligt talat hade man lika gärna kunnat kalla det pastellfärger. Inget fel med det.

Kameraappen. EMUI 9.1 till vänster, EMUI till höger.

Det nya användargränssnittet är ungefär lika subtilt i kameraappen, med tydligare rubriker och framför allt stor text på skärmen som indikerar när man växlar läge, men funktionerna är desamma. Det enda som egentligen ändrats är zoomreglaget. Man kan inte längre klicka på det för att snabbväxla mellan olika zoomlägen på samma sätt vilket är ovant, men i gengäld är det lättare att detaljjustera zoomnivån på det större zoomreglaget som poppar fram när man trycker och håller på knappen.

Snabbgenvägarna. EMUI 9.1 till vänster, EMUI till höger.

Jag är tacksam för att Huawei försett mig med detaljerat material om nyheterna, för annars hade jag haft svårt att över huvud taget sätta fingret på vad som är nytt, så pass subtila är förändringarna. Det behöver inte vara fel, kontinuitet har ett värde i sig, och alla förändringar är tydligt till det bättre. Det genomtänkta mörka läget är också något att glädja sig åt. Men den som önskade sig en mer omfattande omgörning av EMUI i samma stil som samsung gjorde med sitt One UI riskerar möjligen att bli besviken.