Nya Windows Phone 8

Första intrycket: Nokia Lumia 620

Med ett pris på strax över 2000 kronor och nya versionen av Windows Phone 8 känns Nokias nya Lumia som en trevlig telefon.

Publicerad Uppdaterad

Bland de nya funktioner som kommit till Windows Phone i och med version 8 av operativsystemet finns till exempel möjligheten att anpassa startskärmen mer och funktioner för att till exempel ladda in bilder automatiskt från Facebook eller andra appar till låsskärmen. På det sättet går det att anpassa telefonen mer än vad som tidigare varit möjligt. Nokia har jobbat en tid nu på att utöka sin Lumia-familj med telefoner i fler prisklasser. Med Nokia Lumia 620 tycker jag att den strävan att få mer av känsla och funktion från de dyrare modellerna att kännas av även i de billigare telefonerna. Därmed inte sagt att det även vore trevligt med en uppdaterad version av toppmodellen Lumia 920 inom kort.

Design och färg

Tittar man närmare på utseende tycker jag det här är första gången man på riktigt märker att formspråk och material på allvar tagits från de dyrare modellerna och hittat vägen till den här som är lite billigare. Det är kanske lättare när toppmodellerna liksom denna telefon använder plast som material, men icke desto mindre känns Lumia 620 riktigt bra. Just 620 har dessutom ett speciellt typ av skal där man med hjälp av två lager kan få fram riktigt häftiga effekter. Just den jag har är bara starkt gul, men det finns även kombinationer av färger där man kan få något av en neon-känsla även om det inte är självlysande.

Musik och foto

Tittar vi på funktionerna är det bland annat funktionerna för strömmad musik, kartor och kameraapparna som sticker ut. Nokia har ju jobbat rätt hårt för att erbjuda appar exklusivt för Lumia-mobilerna och bland de aparna finns till exempel Cinemagraf och Nokia Musik. Den senare låter dig strömma musik gratis via mobilnät eller wlan, men med den begränsning att det snarare är en anpassad radiokanal till skillnad från Spotify som visserligen är dyrare, men låter dig välja precis vilka låtar du ska lyssna på.

Hårdvarumässigt har Nokia Lumia 620 framförallt sett till prislappen en riktigt bra uppsättning funktioner. Du får till exempel med NFC-funktion som gör att du kan ansluta enkelt till trådlösa högtalare. Trådlös laddning kan du dock inte få som på de dyrare modellerna, men däremot ett lite tåligare skal som går att köpa till.

Vi kommer inom kort att publicera ett fullständigt test på Nokia Lumia 620. 

Fakta Nokia Lumia 620

Typ: Smartphone med Windows Phone 8

Mått: 115,4 x 61,1 x 11 mm

Vikt: 127 gram

Operativsystem: Windows Phone 8

Batteritid, tal: Upp till 600 minuter

Standbytid: Upp till 330 timmar

Processor: Tvåkärnig Qualcomm Snapdragon S4-processor på 1 Ghz

Lagringsminne: 8 GB internt samt plats för minneskort (micro-sd)

Arbetsminne: 512 MB RAM

Maximal datahastighet: Turbo-3G upp till 21,1 Mbit/s nedladdning, 5,76 Mbit/s uppladdning

Bluetooth: Ja, 3.0 med stereo (A2DP)

Röststyrning: Röststyrning och röstsökning på engelska via inbyggd funktion

Skärm: 3,8 tums LCD CLear Back-skärm med 480 x 800 pixel

Appar: Microsoft Office, Here Drive, Here Maps, Nokia Musik med flera.

Kamera: 5 megapixel med autofokus och fotolampa. Videoinspelning i upp till 1280 x 720 pixel med fotolampa och kontinuerlig autofokus.

GPS: Ja, samt apparna Here Drive, Here Maps med gratis navigation som medföljer.

Pris: 2300 kr