Förlust för mobildelen

G5 sänkte LG:s resultat för 2016

LG G5 var ett sorgebarn under fjolåret. Det visar sig när LG Electronics nu har släppt ekonomiska resultatet för helåret 2016.

Publicerad Uppdaterad

LG Electronics gör mer än mobiltelefoner och totalt gör bolaget en vinst på motsvarande 10,3 miljarder kronor. Det är en ökning med 12,2 procent jämfört med 2015 och anledningen är främst framgångar inom områdena hemelektronik, köksutrustning och luftkonditionering. Både affärsområdena för köksutrustning och luftkonditionering samt det som hanterar det som LG kallar Home Entertainment rapporterar reokordresultat.

Förlusten från mobildelen av LG Electronics drar dock ner det totala resultatet för LG Electronics. LG Mobile Communications Company omsatte 22,3 miljarder kronor enbart under det fjärde kvartalet och just det var en ökning med 15,4 procent jämfört med kvartalet innan. Det förklaras med god försäljning av LG V20 som var den första mobiltelefonen med Android 7.0 och lanserades i USA i september i fjol. Någon helårssiffra för mobilverksamheten redovisas dock inte i den information LG skickat ut men man medger att lönsammheten hämmades av en svag försäljning av LG G5 tidigare under året. Förväntningarna på nästa flaggskepp verkar betydligt högre ställda när man konstaterar att “Introduktioner av nästa telefon i G-serien och övriga enheter efter Mobile World Congress i andra kvartalet förväntas bidra till att avsevärt förbättra LG Mobile Communications Companys marknadsposition under 2017.”

Källa