Rymmer även fler förbättringar

Galaxy A80 har fått uppdatering av kameran – autofokus även för selfies

Samsung Galaxy A80 har fått en systemuppdatering som förutom att ge de senaste säkerhetsuppdateringarna även ger telefonen autofokus i selfieläget.

Publicerad Uppdaterad

Huvudnumret i den nya uppdateringen är att även selfieläget begåvas med autofokus. När vi provar så hittar selfiekameran fortfarande ansiktet och fokuserar automatiskt på det, men om man trycker på skärmen så sätts fokus och exponering istället anpassat till den punkt du tryckt på. Den här funktionen fanns inte innan uppdateringen utan då var fokus på ansiktet och det var bara när kameran riktades bakåt som autofokus var aktivt. Eftersom selfiekameran används mest för just selfies så innebär den här nyheten inga stora skillnader i bildkvalitet jämfört med innan. Att få möjligheten att sätta fokus som man själv önskar är dock en fördel.

Märker flera förbättringar

Samsung Galaxy A80 har en roterande kameramodul bestående av tre olika linser. Tack vare en särskilt motor och konstruktion så att modulen kan rotera fungerar kamerorna både som huvudkameror bakåt och som selfiekameror. Vi har nyligen testat telefonen och uppskattade framförallt skärm och kamera, men hade även några klagomål, till exempel på de AR-funktioner som TOF-kameran ska bidra med och på funktionerna för att mäta saker i sin närhet. De fungerade då inte alls som förväntat. Båda dessa tillkortakommanden verkar Samsung ha försökt åtgärda i uppdateringen. När jag provmäter föremål så visar telefonen nu några centimeter fel istället för en decimeter som tidigare och möjligheten att filma med artificiell oskärpeeffekt i bakgrunden fungerar nu även den lite bättre. Att man fortfarande uppmanas att ha motivet inom ett avstånd på 1-1,5 meter från kameran gör att det ändå är en funktion med begränsningar.

Olika lägen

Kamerorna i Samsung Galaxy A80 ger i selfieläget tre olika vyer. De symboliseras med små ikoner för en person, två personer respektive tre personer, vilket givetvis säger en del om vad det handlar om. Normalvyn kompletteras alltså med ett vidvinkelläge och ett läge för ultravidvinkel där du kan ta selfies då hela kompisgänget ska få plats i bild.

Växlar vi läge så kamerorna roterar och pekar åt motsatt håll finns enbart två lägen, ett normalläge som kompletteras med vinkel. A80 har alltså ingen optisk zoom utan vi får nöja oss med en digital zoom med upp till åtta gångers förstoring.

Uppdateringen som ger A80 de nya funktionerna finns ute nu men liksom andra uppdateringar släpps den i omgångar, så om den inte är tillgänglig i din A80 kan det vara ide att avvakta och prova senare.