Note 3 är bara början

Galaxy Gear frigörs i framtiden

Samsung bekräftar att Galaxy Gear i framtiden kommer att vara kompatibel med konkurrerande tillverkares mobiltelefoner.

Publicerad Uppdaterad

Smarta klockor är den senaste trenden inom mobilvärlden. Flera tillverkare har redan, eller kommer att presentera, egna enheter. En tillverkare som gjorde det på IFA-mässan är Samsung som lanserade Galaxy Gear. 

En sak som överraskade med Gear är att dess funktionalitet är kraftigt begränsat om den inte är ihopkopplad med Galaxy Note 3. I praktiken är den då inte mer än en armbandskamera (hur bra bilderna blir vet vi inte än) med en inbyggd stegräknare.

Samsung sa redan vid lanseringen att Galaxy Note 2, Galaxy S3 och Galaxy S4 kommer att få en uppdatering så att de kan användas tillsammans med Gear, men någon tidsplan för uppdateringarna är ännu inte känt. 

Företaget har nu, i väldigt lösa formuleringar, även bekräftat att Gear i framtiden kommer att bli kompatibel med andra tillverkares mobiler. Men beslutet att från början låsa Gear till Note 3 är ändå en lite underlig strategi. Anledningarna kan vara att Samsung vill se hur den mottas innan de lägger ytterligare tid och resurser på att göra den mer tillgänglig, att de inte vill ge fördelar till konkurrenterna genom att dela med sig av Gear, eller att de helt enkelt tror att Gear kommer att bidra med ännu bättre försäljningsresultat för Galaxy Note 3. Två rent tekniskska anledning är att Gear använder sig av Blutooth 4.0 Low Enegy (även känd som Blutooth Smart) som är integrerat i Android 4.3 och en speciellt utvecklad kod som används för skicka appdata från Note 3 till Galaxy Gear. 

– Just nu är den specifika API:n och dess funktionalitet knuten till Note 3. Av uppenbara anledningar tittar vi även på ytterligare enheter som skulle kunna stödja den. Vi kommer att meddelade när ytterligare enheter stöds men just nu är den (Gear) Galaxy Note 3-specifik, säger Samsungs chef för produktmarknadsföring Ryan Biden till Readwrite.com.  

– Det handlar bara om tidsplanen för att få mjukvaran till andra enheter. Det krävs inget annat än programmeringsarbete för att göra det. En del funktionaliteten är knyten till vissa uppdateringar i Android 4.3. Vi jobbar med att till alla de andra enheterna så det är definitivt en faktor som påverkar implementeringen, säger Biden. 

Enligt Readwrite.com bekräftar Biden att Samsungs programmerare redan i dagsläget jobbar med att göra Gear kompatibel till bland annat Samsungs Galaxy S4 samt andra mobiler, inklusive enheter från konkurrerande tillverkare.