Lanserad i Berlin

Här är Samsung Galaxy Note 3

Den tredje generationen av Galaxy Note är här. På onsdagskvällen lanserades Galaxy Note 3 under ett Unpacked-event i Berlin.

Publicerad Uppdaterad

Samsungs anteckningsmobil Galaxy Note har gått från att vara ansedd som en ful ankunge till en stor succé för den sydkoreanska tillverkaren.

Den första Galaxy Note lanserades på teknikmässan IFA för två år sedan, och i dag onsdag var det alltså dags för premiären av den tredje luren i serien.

Telefonens skärm har också växt från föregångaren: Note 3 har en super amoled-skärm på 5,7 tum, vilket kan jämföras med 5,5 tum hos Note 2.

Mobilens huvudkamera är på 13 megapixlar och har som man kan förvänta sig finns det bland annat autofokus, led-lampa, digital bildstabilisator och HDR. Video kan den spela in, med kontinuerlig autofokus, i 3840 x 2160 pixel (4k) i 30 bilder per sekund eller i 1080p med 60 bilder per sekund. Videosamtalskameran är på 2 megapixlar.  

Snabbare och tunnare

Note 3 har en systemprocessor med fyra kärnor klockade till 2,3GHz. Det visar sig också att förhandsryktena om ett riktgt kraftfullt ram-minne var sanna. Den nya Note-telefonen har nämligen hela 3 Gbyte i arbetsminne under huven.

Trots den större skärmen är Note 3 faktiskt lättare än de två första Note-lurarna. Den nya telefonen väger in på 168 gram, medan den första Note vägde 178 gram och uppföljaren Note 2 183 gram.  Förutom vikten är Note 3 också tunnare - den nya luren har en tjocklek som mäter 8,3 millimeter, Note 2 är 9,4 millimeter.

Nya penfunktioner och multiwindow

Den största nyheten på mjukvarufronten kallas Air Command. Varje gång du tar upp den nya S Pen-styluspennan dyker det upp en meny på skärmen där du kan komma åt ett gäng olika funktioner som Action Memo, Pen Window, S Finder och Scrapbook. Du kan också komma åt Air Command-menyn genom att klicka på S Pen-knappen medan du håller styluspennan över skärmen.

När det gäller Air Command-funktionerna är det Action Memo som gör starkast intryck. Med funktionen kan du bland annat skriva anteckningar med S Pen, som sedan konverteras till text.

Du kan också använda Air Command-funktionerna för att söka efter kontakter, ringa samtal och surfa på nätet.

Nya funktionen My Magazine kan beskrivas som ett slags nyhetsflöde på steroider. My Magazine har tagits fram i samarbete med Flipboard, och här samlas dina senaste uppdateringar när det gäller nöje, nyheter och sociala medier.

En annan finess som onekligen verkar intressant är Multi Window, som bland annat gör det möjligt för dig att köra samma app i två (!) fönster samtidigt.  Detta innebär alltså att du kan läsa nyheter i ett webbläsarfönster, samtidigt som du gör en Wikipedia-sökning i ett annat.

Satsar på säkerhet med Knox

Google lanserade nyligen sin tjänst Android Device Manager  som ska hjälpa dig att hitta din din telefon eller surfplatta om den hamnat på villovägar. Samsung väljer nu att ta fram en liknande tjänst som kommer att finnas förinstallerad på Note 3. Tjänsten kommer att heta Find My Phone - ett namn som för tankarna till ärkerivalen Apples tjänst Find My Iphone - och ska alltså göra det lättare hålla reda på Galaxy Note 3.

Med i paketet är också Knox, som är Samsungs lösning för mobil säkerhet. I praktiken fungerar Knox på så sätt att du välja mellan att dela upp allt ditt innehåll som antigen privat, eller professionellt.

Utöver detta ska Galaxy Note 3 också bland annat vara utrustad med LTE Category 4 (möjliggör datahastigheter på upp till 150 Mbit/s.

Bland övriga nyheter med Galaxy Note 3 märks bland annat att det plastiga bakstycket från de två tidigare modellerna har bytts ut mot en slags läderliknade baksida. 

Enligt Samsung kommer Galaxy Note 3 släppas 25 september i 149 länder. Telefonen kommer sedan att få ett globalt släpp i oktober. När den exakt släpps i Sverige är oklart men när den väl gör det kommer den att ha ett rekommenderat cirka pris på 6500 kronor. 

Mått: 151.2 x 79.2 x 8.3 millimeter

Vikt: 168 gram

Skärm: 5,7 tum, super amoled, 1920 x 1080 pixlar

Operativsystem: Android 4.3

Processor: 2,3 GHz, Quad-Core (LTE-version), 1,9GHz, Octa-Core (3G-version)

Ram-minne: 3 Gbyte

Lagringsminne: 32/64 Gbyte

Plats för minneskort: Ja, upp till 64 Gbyte

Batteri: 3 200mAh

Anslutningar: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (HT80), GPS / GLONASS NFC,  Bluetooth v 4.0 (LE),IR-LED (fjärrkontroll), MHL 2.0, LTE/4G

Övrigt: S Pen-styluspenna med Air Command-funktioner

Släpps: I slutet av september

Rekommenderat pris: Cirka 6500 kronor