Galaxy Note 5: Våra första intryck

En ny smartare penna, helt ny design och ny mjukvara. Här tittar vi närmare på nya Galaxy Note 5.

Publicerad Uppdaterad

Samsung Galaxy Note 5 släpps förvånande nog inte i Sverige, men det har inte stoppat oss från att ta en närmare titt på den nya telefonen. Släktskapet med Galaxy S6 och S6 Edge är tydliga och det innebär ett rejält kvalitetshopp för Note jämfört med föregångaren. Rakt framifrån är den fortfarande väldigt lik tidigare telefoner i Note-serien, men när man ser på baksidan så finns en välvd baksida, inte helt olika framsidan på Galaxy S6 Edge. Precis som i övriga av Samsungs senare telefoner är kvalitetskänslan och materialen påkostade och det första intrycket är därför mycket lovande. 

Det här gäller även pennan i Note 5 som nu skjuts ut genom att du trycker in den. Det hela fungerar alltså ungefär som när du trycker ut udden på en vanlig kulspetspenna. Ett enkelt tryck på pennan där den sitter i sitt fack gör att den hoppar ut och du slipper därför peta med nageln för att lossa den som man tidigare behövde göra. En klar förbättring. Just utskjutet av pennan är dock knappens enda egenskap, så när pennan väl är loss har knappen ingen funktion.

När du trycker ut pennan får du direkt i skärmen genvägar till de funktioner där pennan gör nytta och de genvägarna kan du sedan nå enkelt även från startskärmen i telefonen.

Tittar vi på specifikationerna erbjuder Note 5 identiska egenskaper med nya Galaxy S6 Edge, med skillnad då att skärmen inte är välvd och så klart att vi då har pennan. Skärmarna är lika stora räknat i tum, men Note 5 väger knappa tjugo gram mer än Galaxy S6 Edge Plus.

Fakta Samsung Galaxy Note 5

Mått: 153,2 x 75,8 x 7,6 mm
Vikt: 171 gram
Skärm: 5,7 tums Super Amoled-skärm, 2560 x 1440 pixel, 518 pixel per tum
Operativsystem: Android 5.1 Lollipop
Kamera: 16 megapixel
Processor: Åttakärnig Exynos 7 med 4 x 2,1 Ghz och 4 x 1,5 Ghz
Arbetsminne: 4 GB
Lagringskapacitet: 32/64 GB, ingen minneskortplats