Budget med puls

Garmin bygger in pulsmätaren

Traditionella GPS-klockor har länge hoppat över optisk pulsmätning, men nu tar Garmin första steget.

Publicerad Uppdaterad

Polar, Suunto och Garmin har några saker gemensamt. Dels är de lite av branschens äldre farbröder som ”minsann vet hur det ska gå till” när det kommer till sportklockor med inbyggd GPS i jämförelse med moderna smartklockor. Dels har ingen av dem tagit steget mot de optiska pulsmätare som är närmast standard i smarta klockor numera, alltså de där små lamporna som finns inbyggda på baksidan av klockorna. Många Android Wear-klockor har det, Samsungs klockor har det, Fitbit har det numera och så vidare. Anledningen har varit att de små lamporna stundtals har lite problem med såväl tatuerade armar som mörkare hudfärger och att all form av solljus är dödsstöten för dem, något som inte riktigt går ihop med de traditionella tillverkarnas tänk.

I och med Forerunner 225 tar Garmin det första steget med inbyggd pulsmätare (från Mio, som gjort såna länge). Det är i stort sett samma klocka som Forerunner 220, men med pulsmätare (fortfarande med stöd för pulsband) och Garmins aktivitetsmätare inbyggt (som funkar riktigt bra enligt våra tester). Prislappen hamnar på någonstans runt 3 000 kronor när den släpps i juni (eller 300 dollar i USA, svenskt datum och pris är inte officiellt än).

Klockan synkar stegdata och träningspass till mobilen, men har inte stöd för Garmins appar i Connect IQ eller notifikationer från mobilen och till skillnad från Forerunner 920 eller Fenix 3 finns bara löpning med som sport i klockan.