Zuckerberg om kommande tio åren

“Glasögon ska ersätta mobiltelefonen”

Facebook missade mobiltelefonens intåg, men vill inte göra om misstaget när AR enligt bolagets ledning ersätter mobiltelefonen.

Publicerad Uppdaterad

Smartphones som vi känner dem idag kommer att försvinna och ersättas av glasögon. Det tror Facebooks VD Mark Zuckerberg och han räknar med att bolaget ska ta en framskjuten position när tekniken utvecklas. Det här framkommer i Facebooks tioårsplan som Zuckerberg talat om tidigare, men redogjorde ytterligare för under bolagets utvecklarkonferens.

Missade mobilerna

Zuckerberg talade tidigare i år om hur Facebook när det grundades 2004 missade smartphonerevolutionen vilket innebar att det framförallt är Apple och Google som med sina operativsystem definierat vad som går att göra och vad människor kan använda sina mobiler till. Enligt Mark Zuckerberg innebär det här för Facebook att man inte kunnat leverera de tjänster man hade hoppats. 

Glasögon som kan visa allt

Zuckerbergs plan för framtiden är att erbjuda ett par designriktiga glasögon som i praktiken gör alla skärmar onödiga eftersom du kan få all information i glasögonen, information som då så klart Facebook står för. Målet är att först satsa på tekniken, erbjuda den färdiga produkten och bygga ett ekosystem där enskilda utvecklare kan erbjuda sina tjänster. Mark Zuckerberg vill alltså att Facebook ska få en lika dominerande ställning som Apple idag har inom mobiltelefoner med Iphone, Ios och deras Appstore.

Redan nu satsar Facebook stort på VR med Oculus, men man planerar även hårdvara inom AR där Pokemon Go och Snapchats olika filter kanske är de mest framstående och framgångsrika exemplen idag.

Källa