Google IOT-satsar

Google-ägda Nest köper hemövervakningsföretaget Dropcam

Google tar sig allt längre in i användarnas hem - med hjälp av videokameror.

Publicerad Uppdaterad

I fredags meddelade Nest Labs, tillverkare av uppkopplade termostater och brandvarnare, att bolaget köper videoövervaknings- och säkerhetsföretaget Dropcam. I januari i år köptes Nest av Google och för ytterligare 555 miljoner dollar hoppas nu sökjätten på att bli marknadsledande inom det snabbväxande smarta hem-segmentet. 

Utvecklingen av uppkopplade produkter för hemmet är i sin linda, men redan har LG, Samsung och Panasonic har börjat installera sakernas Internet-teknik (IOT) såsom meddelandefunktioner och styrning via mobilen i sina produkter. Användare har dock brottats med kompabilitetsproblem, något Apple med sitt nyligen lanserade Homekit vill lösa, och vilket alltså även nu Google satsar på att få bukt med. 

Dropcamköpet är dock inte helt oomstritt. Även om Google den senaste tiden köpt företag inom flera olika affärsområden så kommer fortfarnde 99 procent av intäkterna från sökannonsering. Oroade röster befarar att information från Dropcam-kamerorna kan komma att säljas vidare, eller att filmerna skulle kunna hamna på Internet.  Dropcams medgrundare Matt Rogers lovar dock att Dropcam kommer inkluderas i Nests intergritetspolicy, vilken kräver användarensuttryckliga godkännande för att sprida information till andra parter - inklusive Google.