Lösenord inte längre standard

Google blir lösenordsfria som standard

De lösenordsfria inloggningarna tar ett stort steg närmare en bred etablering tack vare Googles ändrade standard.

Google är ett av de företag som tillsammans med Microsoft och Apple arbetar med att introducera den lösenordsfria teknik som kallas passkeys, eller på svenska antingen åtkomstnycklar eller kort och gott nycklar. Den fungerar ungefär som tvåstegsverifiering i det att den inkluderar en autentiserad mobiltelefon, men med nycklar elimineras behovet att komma ihåg lösenord. Det gör tekniken inte bara säkrare och enklare än traditionella inloggningar utan också, enligt Google, 40 procent snabbare eftersom användaren inte längre behöver komma ihåg något lösenord.

Google introducerade tekniken tidigare i år för sina tjänster, men nu beslutar man att gå ett steg längre genom att göra passkey till den nya standarden för inloggningar. Vanliga lösenord kommer att finnas kvar, men har nu förpassats till att inte längre vara standard.

Även Microsoft är på gång att introducera nycklar som en inbyggd del av Windows 11, och har släppt en betaversion av operativsystemet där passkey-tekniken finns tillgänglig.