Ny webmotor för Ios

Google experimenterar med otillåten webbläsare i Iphone

Frågan är om det bara handlar om ett internt experiment eller är ett tecken på ett öppnare Ios.

Publicerad Uppdaterad

Webbläsaren Google Chrome finns redan till Ios, men nu har Google börjat utveckla en experimentell version av webbläsaren för Ios. Det speciella med den nya versionen är att den använder en webmotor som kallar Blink som utvecklas som en del av Googles Chromium-projekt tillsammans med företag som Microsoft, Meta med flera. Apples regler tvingar dock webbläsare som ska släppas för Ios att använda Apples webmotor WebKit, vilket i praktiken innebär att Google aktivt utvecklar en version som, i varje fall tills vidare, inte kommer att kunna lanseras.

Enligt Google handlar det om en prototyp som är en del av open source-projekt, och att den Blink-baserade versionen inte är tänkt att släppas för allmänheten.

Det spekuleras dock i att det Blink-baserade Chrome-arbetet handlar om att Google har inlett förberedande arbete med produkter som ska kunna släppas om eller när Apple kan tvinigas öppna upp för tredjepartsbutiker och andra tekniska lösningar som idag inte är tillåtna. Myndigheter i ett flertal länder undersöker redan om det ska genomdrivas sådana regler, som i flera avseenden kan ses som förlängningar på de lagar som har tvingar Apple att öppna upp för externa betallösningar.

Källa