Konkurrerar med Apple Hälsa

Google Fitness släppt

Nu har Google släppt sin centralapp för hälsa och motion, och vi har kikat på den.

Publicerad Uppdaterad

Som bekant spås mobil hälsa vara den riktigt stora boomen inom mobilmarknaden under den närmsta tiden, vilket också märks på att allt fler hälsoappar letar sig in i topplistor för appnedladdningar. Tidigare i höstas släppte Apple sin variant för att samla alla data du loggar i andra appar och presentera dem i appen Hälsa i Ios 8, som vi nyligen tittade närmare på.

Nu har Google släppt Google Fitness, som visades i samband med att de presenterade Android L. Appen är i dagsläget enkom en slags stegräknare, fast istället för att räkna steg visar den dig antalet aktiva minuter. Detta görs genom att använda mobilens sensorer som stegräknare. Ur den synvinkeln är appen rejält begränsad, då du utöver den automatiska loggen enbart kan manuellt ange vikt eller hur lång tid du sprang, cyklade eller gick utan att mobilen var med och loggade. Utöver den biten kan du ange nåra grundläggande data om dig själv, men sen är det ganska tomt.

Givetvis är det inte så det är tänkt att vara och det märks av i de datafält du kan välja att lägga till i översikten, där din manuellt loggade vikt finns med, men även puls (i första hand från Android Wear-klockor med pulsmätare). Det ger en hint om vad som komma skall och i inställningarna hittar du även en meny som samlar alla appar som kopplats till applikationen. När vi testade i morse fanns det inte ett skrutt att koppla in, men Google lovar att en hel drös partners ska dyka upp med stöd inom ett par veckor. Först ut ska kaloriloggen Lifesum vara, men vi kommer även att se Nike+, Withings, Runkeeper, Runtastic, Noom, Strava, Mapmyrun, Lynxfit, Fatsecret och Azumio inom kort och säkerligen en drös till efter det.

Med den obefintliga kopplingen i dagsläget avvaktar vi med att testa appen fullt ut, men återkommer givetvis till den så snart det börjar hända något mer. Rent praktiskt ser det dock ut som om appen på det stora hela kommer att fungera som Apple Hälsa, men det återstår att se om det blir samma finkornighet i vad som ska delas och om vi som användare får bättre möjligheter att välja vad som ska visas och loggas.