Satellitspaning efter metan

Google medverkar i nytt miljöarbete

Metanutsläpp ska komma att visas upp som en del av Google Earth Engine.

Google meddelar att man kommer att medverka i ett nytt miljöprojekt där satellitspaning ska användas för att hitta utsläpp av metan, ett ämne som är en bidragande orsak till klimatförändringar. Det är dock en förorening som är svårt att spåra, dels för att den är osynligt för det mänskliga ögat och satelliternas multispektrala våglängdssensorer nära det infraröda våglängderna, dels är det också svårt att bedöma på grund av spektralt brus i atmosfären. 

För att kunna hjälpa forskningen med mer information om dessa metanföroreningar kommer nu Google och Environmental Defense Fund att samarbeta i ett satellitprojekt. MethaneSAT är ett nytt, AI-förstärkt satellitprojekt för att bättre spåra och beräkna de farliga utsläppen som är tillräckligt noggrant för att kunna särskilja både metankällor med höga utsläpp och små källor som är utspridda över ett stort område. Det går därmed att särskilja exempelvis industriell boskapsskötsel från utvinning av fossila bränslen. 

Utöver att medverka i själva satellitprojektet kommer Google även att medverka i form av att mätresultaten kommer att bli en del av i Google Earth Engine. Forskare kommer därmed att kunna kombinera resultaten från MethaneSAT med andra kartlager för att kunna hitta samband mellan utsläppt och andra faktorer som omgivande miljö. Man ska även bygga upp kartor över infrastrukturen för olja och gas, så att man genom att kombinera dessa lager enkelt ska kunna hitta metanläckor i infrastrukturen. 

MethaneSAT skjuts upp i början av mars med en SpaceX Falcon 9-raket och kommer att kretsa runt jorden 15 gånger om dagen på en höjd av över 560 kilometer.