1
1
https://www.mobil.se/nyheter/google-pixel-tablet-bade-surfplatta-och-smarta-hemmet-hubb
573761
Nyheter
falskt
Surfplatta med 11-tumsskärm

Google Pixel Tablet – både surfplatta och smarta hemmet-hubb

● BILDSPEL
Dockan som följer med Google Pixel Tablet ska både garantera att plattan är laddad när du behöver den och göra den till en användbar pryl i sig när den är dockad.

Pixel Tablet är Googles första surfplatta. Den har en 10,95 tum stor skärm i formatet 16:10 och 2560 x 1600 pixel, det är alltså en lite större surfplatta med en vikt på strax under 500 gram. Skärmen är tyvärr inte av Oled-typ, om den är bra ändå får vi återkomma till när vi testat plattan. 

Plattan drivs av Googles chipset Tensor G2 och kommer med antingen 128 eller 256 GB lagring, och priset är 7800 kronor för 128 GB-varianten och 8800 kr för 256 GB. Plattan säljs inte i någon variant med inbyggd sim-kortplats.

För dessa priser ingår också dockningsstationen, som du inte kan välja bort. Den använder inte trådlös laddning utan fäster med magneter och kontakter på baksidan.

När plattan är dockad står den vinklad med skärmen på och tanken är att den nu ska vara en hubb i hemmet, lite som Googles egen Nest Hub. Du kan därför ställa in den så att den bara svarar på din röst när du har den i handen men på hela familjens röster när den är dockad. Dockan fungerar också som högtalare, och tanken är att du ska vilja använda plattan för att lyssna på musik när den är dockad. Plattan i sig har även den fyra högtalare, och enligt Google är fördelen med dockans högtalare bland annat att du får fyra gånger så mycket basljud ut ur dem.

Google lyfter fram funktionen att ha ett bildspel från ditt bildgalleri på plattan när den är dockad och i viloläge. Plattan har även Chromecast inbyggt, så du kan casta till plattan från din mobil, vilket kanske eller kanske inte kommer att kännas som att gå över ån efter vatten. Vi kan tillägga att Pixel Tablet kör Android, till skillnad från Nest Hub.

Plattans baksida är i aluminium men med en keramisk ytbeläggning med en matt finish som ska påminna om porslin. Aluminiumet i skalet är 100 procent återvunnet och totalt ska plattan bestå av 30 procent återvunna material.

Surfplattor med Android lider av att få appar är anpassade till det större formatet jämfört med Ipad. Det har Google riktat in sig på med Pixel Tablet, och mer än 50 av Googles egna appar ska vara optimerade för plattan. Man har också samarbetat med bland andra Spotify, Minecraft och Disney för att deras appar ska göra sig så bra som möjligt på skärmen. Det ska också vara lätt att dela skärmen mellan två eller flera appar.

För 1150 kronor kan du köpa ett skyddande skal till plattan. Skalet har ett stativ på baksidan som kan justeras steglöst. Stativet är utformat som en oval metallring som formar sig runt laddningsdockan och därför inte är i vägen när du använder dockan. Tyvärr har Google inte något tangentbordslock till plattan och Google lyfter istället fram funktionen för att skriva genom att diktera, en funktion som dock inte finns på svenska ännu.

Google Pixel Tablet är utlovad tre större systemuppdateringar och fem års säkerhetsuppdateringar Den börjar säljas i Sverige den 20 juni.